În doi ani, China va implementa sistemul de ”credite sociale” prin care doreşte să arate adevărata valoare a oamenilor

24 09. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Prin intermediul realizării serviciilor comunitare sau cumpărarea poduselor chinezeşti, locuitorii pot avansa în clasament. Conform Mail Online, persoanele ce ajung la statutul de „cetăţeni de top” primesc tratament VIP în aeroport, credite cu anumite discounturi şi alte beneficii. 

Pe de altă parte, frauda, evaziunea fiscală sau fumatul în zonele în care această activitate este interzisă pot duce la scăderea statutului în clasament. De asemenea, cei cu cele mai puţine credite sociale nu vor primi locuri de muncă bune, nu vor avea internet de mare viteză sau le-ar putea fi interzis să îşi înscrie copiii în şcolile bune. 

China plănuieşte să utilizeze o reţea formată din 600 milioane de camere cu inteligenţă artificială amplasate în oraşele mari. Testele programului au fost încheiate cu succes în provinciile chineze. Această urmărire în timp real este combinată cu rapoartele guvernamentale individuale ale fiecărui cetăţean privind istoricul medical, financiar şi educaţional. 

Partidul Comunist din China a declarat că sistemul de „credite sociale” complet operaţional în următorii doi ani. Xu Li, CEO al companiei de inteligenţă artificială Sensetime, susţine că sistemele pot recunoaşte peste 4.000 de vehicule. „Ne putem da seama dacă este vorba despre un bărbat, o femeie sau un copil”, a declarat Xu Li. 

China a lansat o versiune pilot a programului în 2010 într-o provincie aflată la nord de Shanghai. În cadrul testelor, persoanele cu un scor social mai mare beneficiau primii de vize sau promovări la locul de muncă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele aticole: 

China va implementa un sistem social prin care doreşte să arate care este valoarea reală a unui om în funcţie de scorul pe care acesta îl primeşte
 
TOP 5 descoperiri ştiinţifice care au schimbat lumea
 
De ce zâmbetul nu este tocmai ceea ce pare
 
Un grup de cercetători au scos la iveală efectele devastatoare pe care izolarea socială le are asupra creierului