Home » D:News » Cercetătorii au scos la iveală beneficiile surprinzătoare pentru memorie a respirării pe nas

Cercetătorii au scos la iveală beneficiile surprinzătoare pentru memorie a respirării pe nas

Cercetătorii au scos la iveală beneficiile surprinzătoare pentru memorie a respirării pe nas
Publicat: 28.10.2018
Modul în care respirăm poate influenţa cât de bine amintirile noastre sunt consolidate (întărite şi stabilizate). Dacă respirăm pe nas şi nu pe gură după ce am încercat să învăţăm un set de mirosuri, atunci le ţinem minte mai bine, conform cercetătorilor de la Karolinska Institutet din Suedia.

Cercetările despre modul în care respiraţia influenţează creierul au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, iar noile metodologii dau posibilitatea realizării de mai multe studii, majoritatea concentrându-se pe memorie. Acum, în cel mai nou studiu publicat în The Journal of Neuroscience, cercetătorii suedezi au arătat că participanţii care respiră prin nas îşi consolidează amintirile mai bine.

„Studiul nostru arată că ţinem minte mai bine mirosurile dacă respirăm pe nas atunci când memoria este consolidată – procesul care are loc între învăţat şi reamintire”, a precizat Artin Arshamian, cercetător la Department of Clinical Neuroscience de la Karolinska Institutet. „Este prima dată când cineva a demonstrat acest lucru”, a adăugat cercetătorul.

Pentru studiu, cercetătorii au rugat participanţii să înveţe 12 mirosuri în două ocazii diferite. Apoi au fost rugaţi să respire prin nas sau gură timp de o oră. Când timpul s-a scurs, participanţilor li s-au prezentat seturile vechi şi noi de cele 12 mirosuri şi au fost întrebaţi dacă mirosurile sunt vechi sau noi. Rezultatele au arătat că atunci când participanţii au respirat pe nas între timpul învăţării şi cel al recunoaşterii, au ţinut minte mirosurile mai bine, potrivit Science Daily.

„Următorul pas este de a măsura ce se întâmplă în creier în timpul respiratului şi cum acesta este asociat cu memoria”, a menţionat Arshamian.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire REMARCABILĂ: Ne putem îmbunătăţi memoria în doar 40 de zile, cu ajutorul unei tehnici simple

Totul despre memorie: cum funcţionează şi de ce uităm unele lucruri, dar ne amintim altele

Bacteria transmite memoria la descendenţi, conform unui nou studiu

Respiraţia pe gură în timpul somnului este periculoasă pentru dantură

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase