Home » D:News » Victimă a atentatului de la Charlie Hebdo, a primit Prix Femina pentru roman 2018

Victimă a atentatului de la Charlie Hebdo, a primit Prix Femina pentru roman 2018

Victimă a atentatului de la Charlie Hebdo, a primit Prix Femina pentru roman 2018
Publicat: 05.11.2018
Jurnalistul Philippe Lançon, una dintre victimele atentatului terorist de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo din Paris, a primit premiul Femina pentru roman francez pe 2018, pentru volumul său "Le lambeau", potrivit Le Figaro.

Jurnalistul a prezentat în această carte, deja un succes editorial, calvarul „reconstruirii” sale fizice – i-a fost distrus maxilarul cu gloanţe – şi mintale de după atentatul care a avut loc pe 7 ianuarie 2015, scrie Mediafax.

Într-un interviu pentru Le Figaro, Philippe Lançon explica faptul că a dorit, cu acest volum, să fie cât mai sincer posibil, cu riscul de a oferi detalii care pot şoca cititorul.

„M-am mulţumit să prezint, pe cât de precis şi intim posibil, atentatul a cărui victimă am fost, împreună cu alţii. De exemplu, am descris creierul lui Bernard Maris pentru că este primul lucru pe care mi-l amintesc când am deschis ochii, după ce au plecat asasinii. Să nu fac asta, să nu intru în această viziune care deschidea pentru mine uşa lumii de apoi ar fi însemnat să renunţ la scris”, a declarat Philippe Lançon.

Tot luni, premiul Femina pentru roman străin i-a fost atribuit, pentru volumul „La Neuvième heure”, lui Alice Mc Dermott, iar premiul Femina pentru eseu i-a revenit lui Elisabeth de Fontenay, pentru „Gaspard de la nuit”.

Anul trecut, premiul Femina pentru roman francez i-a fost decernat lui Philippe Jaenada, pentru „La Serpe”, în timp ce cel pentru roman străin i-a fost atribuit lui John Edgar Wideman, pentru „Écrire pour sauver une vie, le dossier Louis Till”.

Premiul Fémina este una dintre cele mai prestigioase distincţii literare acordate în Franţa, alături de Médicis şi Goncourt

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase