Prima pagină D:News

Delicios sau dezgustător? Un muzeu ciudat vă serveşte cu brânză fermentată în măruntaie de pui de capră, piureu de broasă şi alte ''delicatesuri''

Alexandru Voiculescu 12.30.2018 | ● Vizualizări: 293
Captură foto Youtube/AP Archive      + zoom
Galerie foto (1)

În Mälmo, Suedia, există un muzeu al mâncărurilor dezgustătoare. Da, chiar aşa se şi numeşte: Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare. Acesta are reţete adunate din toată lumea, de la piureul de broască din Peru, la soia fermentată din Japonia, numită "nattō", la penisul de taur din China.

„Ca să fie inclusă în expoziţie, reţeta nu trebuie dar să fie dezgustătoare din punct de vere al înfăţişării, compoziţiei, mirosului şi gustului, ci trebuie să fie considerată delicioasă undeva în lume”, a precizat directorul muzeului, Andreas Ahrens.

„Există un scop pentru dezgust. Dezgustul este o emoţie universală care există pentru a ne avertiza cu privire la potenţialele pericole”, a adăugat acesta.

Totuşi, dacă o persoană creşte consumând un anumit tip de mâncare, nu mai simt aversiunea pe care o simte un „neofit”.



Spre exemplu, o mâncare cunoscută din Filipine numită ”balut” conţine embrioni de raţă parţial dezvoltaţi care sunt fierţi de vii în ou, iar apoi oul este mâncat cu totul. Ahrens, un tip aventuros de felul lui (de înţeles, fiind directorul muzeului), nu a putut îngurgita mâncarea. „M-a făcut să vomit”, a precizat directorul.

Pe de altă parte, soţia acestuia, care a crescut în Filipine, consideră balut-ul „absolut normal”, scrie Live Science.

Altă mâncare din muzeu a fost descrisă de Ahrens ca fiind „moartea din conservă”, rechin fermentat din Islanda numit "hákarl", care are cel mai groaznic miros din lume, conform directorului.

Dar există altceva şi mai îngrozitor decât hákarl: "su gallu", brânză din Sardinia. Pentru a face su gallu, se omoară un pui de capră care tocmai s-a bucurat de ultima masă la sânul mamei. I se scot măruntaiele şi se usucă, iar laptele va fermenta în organul puiului. „Are gust de gaz. Dacă mănânci prea multă, gustul va rămâne câteva zile”, a precizat Arhens.

Tot pe insula italiană există ”casu marzu”, tot un tip de brânză: lapte de oaie asezonată cu excremente de muscă şi cu mii de larve. Este mâncată cu tot cu viermi care trec prin această brânză. În acest caz, este recomandabil să fie consumată cu ochii închişi, nu (neapărat) pentru aspect, ci pentru că viermii pot sări şi la înălţimi de 15 centimetri.

Dintre cele 80 de mâncăruri „dezgustătoare” din expoziţie, multe sunt mâncăruri reale; multe pot fi mirosite şi unele sunt disponibile pentru gustat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce fel de mâncare preferă românii?

5 mâncăruri care ne pot omorî

Ce mâncau românii acum 100 de ani?

Mâncărurile preferate ale unora dintre cei mai influenţi oameni din lume