Home » D:News » Trebuie să te gândeşti de două ori înainte de a pune gheaţă şi lămâi în apă, conform mai multor cercetări

Trebuie să te gândeşti de două ori înainte de a pune gheaţă şi lămâi în apă, conform mai multor cercetări

Publicat: 31.12.2018
Se pare că feliile de lămâi din restaurante care „înfrumuseţează” paharul cu apă, ceai rece şi alte băuturi similare au în compoziţia lor şi întregi populaţii de microbi. Acesta este şi cazul gheţii.

Cercetătorii din cadrul unui studiu mai vechi publicat în Journal of Environmental Health au analizat pulpa a 76 de lămâi din 21 de restaurante în timpul a 43 de vizite, găsind că 70% dintre ele au microbi. „Deşi se cunoaşte că lămâile au proprietăţi antimicrobiene, rezultatul studiului nostru indică faptul că o mare varietate de microorganisme pot supravieţui pe pulpa şi pe coaja feliilor de lămâie. Patronii restaurantelor trebuie să ia în considerare că feliile adăugate la băuturi pot include microbi potenţial patogenici”, au precizat savanţii în lucrare.

Contaminarea poate veni de la angajat, de la carnea crudă sau de la alte surse. De asemenea, prepararea acasă a băuturii cu lămâie nu este o soluţie mai bună. Feliile de lămâie pot fi contaminate de atingere sau de obiectul cu care lămâia a fost tăiată, scrie Curiosity.

Un studiu din 2017 publicat în Journal of Food Science a găsit că lămâile cu E. coli au o creştere în populaţia bacteriilor de peste cinci ori atunci când sunt ţinute la temperatura camerei timp de 4-24 de ore.

Totuşi, lămâile contaminate nu sunt letale. „Cursul normal nu ar rezulta în infecţie, dar există o posibilitate”, a precizat Philip Tierno de la NYU Langone Medical Center pentru Huffington Post. „Nu poţi trăi într-o bulă. Sistemul imunitar este de obicei foarte rezistent”.

Există şi o sugestie pentru reducerea şanselor de contaminare a băuturii: stoarcerea lămâii în loc de folosirea întregii felii în băutură, ceea ce ar reduce expunerea, mai ales că felia include şi coaja de lămâie care poate fi tratată.

Să spunem totuşi că lămâile sunt un lux, dar gheaţa este obligatorie pe timp de vară. Aici există veşti şi mai rele, deoarece contaminarea gheţii poate fi serioasă. Studiul din 2017 menţionat mai sus analizează şi acest aspect, iar rezultatele nu sunt tocmai pozitive.

Cercetătorii au găsit că dacă mâinile sunt contaminate cu E. coli, bacteria a fost transferată la gheaţă în toate cazurile. Mai mult, gheaţa nu omoară bacteria, iar utilizarea uneltelor precum cleşi sau cupe fac mai mult rău decât bine. Până la 67% din această bacterie a fost transferată de la mâini la gheaţă şi 83% a fost transferată de la cupe/cleşti la gheaţă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Miturile despre apa cu lămâie. Nu este atât de miraculoasă pe cât este considerată

Motivul pentru care nu e bine să pui lămâie în apa plată

Ce se întâmplă în organism când bem apă cu lămâie

Uită de lămâia cu miere. Alimentul-surpriză care te poate ajuta să scapi rapid de tuse

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase