Home » D:News » Cum funcţionează sistemul de credite sociale în China: milioane de oameni nu mai pot cumpăra bilete de tren sau de avion

Cum funcţionează sistemul de credite sociale în China: milioane de oameni nu mai pot cumpăra bilete de tren sau de avion

Cum funcţionează sistemul de credite sociale în China: milioane de oameni nu mai pot cumpăra bilete de tren sau de avion
Publicat: 07.03.2019
China a blocat dreptul a milioane de cetăţeni de a cumpără bilete de avion sau de tren, o mişcare care face parte dintr-un sistem numit „credit social”. Conform autorităţilor, acesta vizează îmbunătăţirea comportamentului cetăţenilor, transmite The Guardian.

Potrivit Centrului National de Informare a Creditului Public, tribunalele chinezeşti au împiedicat peste 17.5 milioane de potenţiale călătorii până la sfârşitul anului 2018. Raportul emis săptămâna trecută scrie „o dată discreditat, limitat peste tot”, scrie Mediafax.

Sistemul de credit social doreşte îmbunătăţirea comportamentului „de încredere” prin emiterea de penalităţi, dar şi prin acordarea de premii. Conform unui document guvernamental despre sistem din anul 2014, scopul este de a „permite celor de încredere să circule peste tot în timp ce persoanele care sunt discreditate nu mai au voie să facă niciun pas”.

„Bilele negre” se dau pentru o varietate de acţiuni, precum neplata taxelor sau amenzilor sau răspândirea de informaţii false şi traficul de droguri. Alte încălcări minore includ folosirea biletelor expirate, fumatul pe tren sau plimbarea fără lesă a unui câine.

În 2018, Comisia pentru Dezvoltarea Naţională a Chinei spunea că va începe interzicerea călătoriilor cu trenul sau cu avionul până la un an. Un raport recent transmite că 128 de persoane nu au putut pleca din China din cauza taxelor neplătite.
 
Totodată, raportul spune că autorităţile au colectat mai mult de 14 milioane de cazuri de „conduită ciudată” anul trecut, precum fraudă, împrumuturi neplătite, reclame false şi ocuparea unor locuri rezervate în cadrul transportului public.

Autorităţile susţin că sistemul funcţionează, afirmând că 3.5 milioane de persoane sau companii şi-au plătit taxele şi datoriile datorită sistemului de credit social.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase