Home » D:News » Motivul bizar pentru care mai mulţi brazi dintr-un parc central al Iaşului au fost tăiaţi

Motivul bizar pentru care mai mulţi brazi dintr-un parc central al Iaşului au fost tăiaţi

Motivul bizar pentru care mai mulţi brazi dintr-un parc central al Iaşului au fost tăiaţi
Publicat: 19.03.2019
Brazii din parcul aflat în faţa Palatului Culturii din Iaşi au fost tăiaţi, motivul fiind că aceştia erau bătrâni şi deterioraţi, „pe fondul unei ideologii comuniste”. Primăria doreşte să reamenajeze zona după un proiect aprobat în urmă cu doi ani.
Mai mult de zece brazi, din parcul din faţa Palatului Culturii din Iaşi au fost tăiaţi vineri, ceea ce a atras nemulţumirea localnicilor, care au criticat măsura pe pagina de Facebook a Primăriei oraşului, scrie Mediafax.
 
„Copacii tăiaţi erau sănătoşi! În cel mai poluat oraş din ţară copacii se taie, se fac numai clădiri, nu am văzut un parc nou inaugurat iar spaţiile verzi sunt înlocuite de blocuri! Puteţi să explicaţi cât vreţi, realitatea e alta: numai betoane, praf şi poluare şi toată lumea înghesuită în Parcul Copou!”, a scris o ieşeancă pe pagina de Facebook.
 
Reprezentanţii Primăriei Iaşi au răspuns, pe aceeaşi reţea de socializare, spunând că „majoritatea arborilor îndepărtaţi erau bătrâni şi deterioraţi, fiind plantaţi în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puţin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de

urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea naţională”, scrie în postarea Primăriei Iaşi.

 
Conform municipalităţii ieşene, a fost demarat un proiect de reamenajare a Pieţei Palatului Culturii, care presupune „îndepărtarea vegetaţiei îmbătrânite, bolnave, dezordonate şi inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale şi vegetale, redesenarea şi modernizarea aleilor pietonale”.
 
Ideea modernizării a venit în urma unui concurs de soluţii de acum trei ani, pentru reconfigurarea şi reamenajarea zonelor din jurul Palatului Culturii (piaţa din faţa Palatului şi spaţiul verde din spatele Palatului). S-au înscris în concurs două proiecte şi a fost câştigat unul dintre ele, cu un scor de aproape 80 la sută, în urma votului a 297 de ieşeni şi a reprezentanţilor comisiilor din Primăria Iaşi.
 
Proiectul nu au fost încă finalizat, însă reprezentanţii Primăriei Iaşi se gândesc acum la o soluţie rapidă, pentru o amenajare temporară, cu gazon, care să ofere vizibilitate cu ocazia vizitei Papei Francisc, din data de 1 iunie, de la Iaşi.
 
„Lucrările din această perioadă constituie o amenajare provizorie a pieţei, o licitaţie pentru contractarea unor servicii de proiectare a esplanadei Palatului Culturii, cu o prevedere bugetară de 250.000 lei, fiind în curs şi având drept termen de deschidere a ofertelor data de 11 aprilie. Reamenajarea temporară în desfăşurare are rolul principal de a îmbunătăţi aspectul general al Pieţei Palatului Culturii, cu atât mai mult cu cât pe 1 iunie aceasta va găzdui întâlnirea Sanctităţii Sale Papa Francis cu credincioşii din Iaşi, Moldova şi nu numai”, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase