Home » D:News » Un meteorit ce a explodat deasupra Rusiei a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima

Un meteorit ce a explodat deasupra Rusiei a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima

Un meteorit ce a explodat deasupra Rusiei a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima
Publicat: 19.03.2019
Recenta explozie a unui meteorit deasupra Mării Bering, în partea Rusiei, a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba atomică de la Hiroshima, spun specialiştii de la NASA, fiind primul fenomen de acest tip de o asemenea amploare înregistrat din 2013 şi al doilea cel mai mare din ultimii 30 de ani, potrivit Mediafax.

Explozia înregistrată în zona peninsulei Kamceatka a trecut însă aproape neobservată la momentul producerii ei, pe 18 decembrie 2018, potrivit The Guardian.

Aceasta a fost prima explozie a unui meteorit de o asemenea amploare înregistrată din 2013.

Pe 15 februarie 2013, un meteorit cu un diametru de 17 metri şi o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea în atmosferă, a explodat deasupra Munţilor Ural cu o forţă de 33 de ori mai mare decât aceea a bombei de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocând pagube materiale semnificative în Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lăsat în urmă peste 1.400 de răniţi, iar aproximativ 4.000 de imobile au fost avariate.

Totuşi, spre deosebire de explozia meteoritului de la Celiabinsk, care a putut fi surprinsă de posturi de televiziune şi de oameni obişnuiţi cu ajutorul telefoanelor mobile şi camerelor video, cea din decembrie 2018 a trecut neobservată pentru că a avut loc într-o zonă izolată.

Specialiştii de la NASA au primit informaţiile despre noua explozie de la cei care monitorizează sateliţii militari americani.

Lindley Johnson, specialist al NASA, a declarat pentru BBC News că o explozie de acest tip se poate produce doar de două-trei ori într-un secol.

Analizele specialiştilor au stabilit că meteoritul a avut un diametru de câţiva metri, a intrat în atmosfera Terrei cu o viteză de 72.000 de metri pe oră şi a explodat la o înălţime de aproape 26 de kilometri. Explozia a degajat o energie mai mică decât cea de la Celiabinsk, cu 60%, potrivit NASA.

Evenimentul le-a reamintit specialiştilor că, în ciuda unor programe de monitorizare a obiectelor cosmice care pot deveni o ameninţare pentru Terra, meteoriţi de dimensiuni considerabile pot ajunge în atmosfera planetei fără a fi observaţi.

Specialiştii NASA şi-au propus ca, până în 2020, să identifice 90% dintre asteroizii de mari dimensiuni – peste 140 de metri – care ajung în apropierea Terrei, dar ar putea avea nevoie de 30 de ani pentru a realiza acest lucru.

Cea mai puternică explozie a unui meteorit înregistrată în timpurile moderne a avut loc în 1908, în Tunguska, o regiune din Siberia. Se estimează că 80 de milioane de copaci, dintr-o zonă de aproape 200 de kilometri pătraţi, au fost atunci puşi la pământ.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase