Home » D:News » Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să fie dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să fie dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să fie dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra
Publicat: 06.04.2019
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi dat afară din ambasada Ecuadorului în Londra în cel mult câteva zile, a informat o sursă, citată de organizaţie într-un mesaj postat pe Twitter, relatează site-ul agenţiei Dpa.
„O sursă la nivel înalt din statul ecuadorian a informat WikiLeaks că Julian Assange va fi evacuat în ‘câteva ore sau câteva zile’ sub pretextul scandalului #INAPapers şi că există deja un mandat în Marea Britanie pentru arestarea sa”, a informat WikiLeaks.
 
INA se referă la o serie de documente trimise unui parlamentar ecuadorian şi care implică şi un scandal de corupţie în care este vizat preşedintele ţării, Lenin Moreno, scrie Mediafax.
 
Comunicatul organizaţiei WikiLeaks a fost publicat la două zile după ce Moreno l-a acuzat pe Assange că „a încălcat în mod repetat termenii azilului politic”.
 
Moreno, intervievat de Asociaţia Ecuadoriană a Radiodifuzorilor, a declarat că Assange nu are dreptul să „spargă conturi private sau telefoane” şi nu are voie să intervină în politica altor ţări, în special a celor care au relaţii de prietenie cu Ecuadorul. Moreno a făcut comentariile despre Assange după ce fotografii private ale lui şi ale familiei sale, de când trăiau în Europa, au fost difuzate pe social media. Deşi Moreno nu l-a acuzat direct pe Assange pentru acest lucru, guvernul a transmis că a crezut că fotografiile au fost distribuite de WikiLeaks.
 
Assange se află în ambasada Ecuadorului la Londra încă de 2012 pentru a nu fi arestat şi extrădat în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp, dar autorităţile britanice au informat că îl vor aresta pe acesta după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauţiune.
 
Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan şi Irak.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase