Home » D:News » Cum se ia tensiunea arterială acasă

Cum se ia tensiunea arterială acasă

Cum se ia tensiunea arterială acasă
Publicat: 27.04.2019
Imaginea bunicilor care îşi măsoară duminica la prânz tensiunea arterială este una foarte familiară şi încă des întâlnită. Se întâmplă uneori însă ca valorile să nu fie chiar fidele realităţii, căci acasă nu se respectă câteva reguli de bază. Care sunt valorile normale ale pulsului şi care sunt valorile tensiunii arteriale? Cât de des şi cum se măsoară tensiunea arterială acasă?

Presiunea sângelui este acea presiune exercitată de sânge pe pereţii vaselor arteriale şi venoase prin care acesta circulă la impulsul inimii. Variază între maximul înregistrat în punctul de începere a aortei şi o valoare minimă în marile vene care ajung la inimă. Se disting astfel o presiune arterială şi o presiune venoasă.

Pulsul este bătaia ritmică a arterelor datorată trecerii sângelui propulsat la fiecare contracţie cardiacă.

Cum poţi simţi pulsul?

Se apasă cu un deget sau două pe artera radială din partea inferioară a antebraţului la nivelul încheieturii mâinii, la nivelul arterei carotide (la baza gâtului), la nivelul arterei humerale (pe faţa internă a braţului), al arterei femurale (inghinal), al arterei poplitee (în spatele genunchiului), al arterei pedioase (pe spatele piciorului) sau al arterei tibiale posterioare (în spatele maleolei interne, relieful osos al extremităţii inferioare a tibiei, la înălţimea gleznei).

Citeşte continuarea pe CSÎD.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase