Home » D:News » România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte îngrijirea dentară în rândul copiilor

România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte îngrijirea dentară în rândul copiilor

România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte îngrijirea dentară în rândul copiilor
Publicat: 02.05.2019
Un studiu realizat de Eurostat în 2019 arată că România se află pe ultimele locuri la nivelul UE în ceea ce priveşte îngrijirea medicală dentară în rândul copiilor. Procentul îngrijirilor medicale dentare nesatisfăcute în rândul copiilor din ţară este de 5,7%, mult peste dublul mediei europene.

Medicul dentist cu competenţă în pedodonţie, Tiu Gabriela, a precizat pentru MEDIAFAX că, principalul motiv care duce la apariţia acestor situaţii este lipsa de infomare a părinţilor, respectiv lipsa de comunicare dintre medicul dentist şi părinte, raportat la nevoile de îngrijire dentară ale copiilor.

Ea precizează şi că ar trebui ca medicii dentişti să-şi facă un obicei din a întreba părinţii de copii, în timpul vizitelor pe care aceştia le efectuează în cabinetele lor. „Din păcate părinţii nu sunt informaţi şi datoria cade tot în grija noastră, pentru că părinţii mai ajung la Urgenţe, la medicul dentist, iar medicul dentist nu întreabă şi de cel mic. Ar trebui să ne facem un obicei din a întreba de copii şi să-i sfătuim pe părinţi să-şi aducă copilul la consult, să-i obişnuiască cu mediul, totul porneşte prin educarea de către noi a părinţilor în acest sens”, spune medicul dentist.

Tot ea a menţionat şi că, în ultimul timp, tot mai mulţi părinţi apelează la serviciile pedodonţilor sau, cu alte cuvinte, a medicilor specializaţi în terapie dentară pentru copii.„În ultima vreme, din ce în ce mai mulţi părinţi află de pedodonţie (terapie dentară copii), din ce în ce mai mulţi caută medicul de specialitate pentru copii, în dorinţa de a i se oferi copilului atenţia cuvenită. (..) Un copil câştigat, este o familie câştigată, de fapt, de aceea e important ca ei să fie trataţi cum trebuie”, a mai precizat Tiu Gabriela.

În acelaşi context, specialistul a spus că pentru o îngrijre corectă, paşii pe care orice copil trebuie să-i urmeze sub îndrumarea părinţilor şi a medicului pedodont sunt cei legaţi de igienă şi vizite regulate la dentist, care trebuie efectuate cu o frecvenţă de 6 luni. „În primul rând igiena, dimineaţa şi seara, la copiii sugari, mai ales seara, după biberon. Totul porneşte de la igienă. După aceea esenţiale sunt vizitele regulate la dentist, la 6 luni, şi sigilarea dinţilor, chiar şi a dinţilor de lapte”, afirmă medicul dentist.

Tiu Gabriela a mai precizat şi că tratarea dentiţiei de lapte este extrem de importantă, deoarece îngrijirea corectă a acesteia asigură un mediu curat dinţilor permanenţi.„E foarte important să tratăm dinţii de lapte. Mulţi părinţi spun că sunt dinţi de lapte şi că pot fi extraşi. Nu e chiar aşa, este foarte important, în primul rând se menţine spaţiul pentru dintele permanent şi se creează un mediu curat pentru momentul în care erup ceilalţi dinţi permanenţi”, a mai afirmat medicul dentist.

Ea a mai afirmat şi că neglijarea acestui aspect duce adesea la apariţia unor infecţii care pot da disconfort şi durere copilului. „Apare disconfortul, durerea, iar dinţii de lapte dor, dacă apar infecţii. Atunci e important ca ei să fie trataţi înainte să ajungem într-o stare avansată a cariei”, spune dentistul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase