Home » D:News » Documentar despre abuzurile sexuale din biserică difuzat de postul TV Arte, suspendat de justiţie

Documentar despre abuzurile sexuale din biserică difuzat de postul TV Arte, suspendat de justiţie

Documentar despre abuzurile sexuale din biserică difuzat de postul TV Arte, suspendat de justiţie
Publicat: 03.05.2019
Postul TV Arte a fost obligat printr-o hotărâre judecătorească să suspende difuzarea documentarului „Religieuses abusées, l’autre scandale de l’Eglise/ Abuzuri religioase, celălalt scandal al Bisericii”, despre abuzurile sexuale suferite de mai multe călugăriţe, anunţă săptămânalul francez L'Obs, citat de Mediafax.

Un tribunal din Hamburg a dat curs unei plângeri formulate de un preot german şi a decis să interzică postului Arte să difuzeze versiunea actuală a filmul realizat de Marie-Pierre Raimbault şi Eric Quintin.

Documentarul este rezultatul unei anchete întreprinse de realizatori în Franţa, Germania, Italia, Canada şi în Africa şi denunţă abuzurile la care au fost supuse mai multe femei din comunităţile catolice.

Difuzat în premieră la începutul lunii martie, documentarul a adunat 1,5 milioane de telespectatori numai în Franţa, o cifră de audienţă de trei ori mai mare decât media. Pe platforma video a canalului, filmul adunase în momentul retragerii de la difuzare aproape 500.000 de vizionări la cerere.

Filmările au durat trei ani şi includ mărturii ale unor călugăriţe care susţin că au fost folosite ca sclave sexuale de către preoţi. La începutul anului 2019, Papa Francisc a recunoscut faptul că predecesorul său, Benedict, a desfiinţat un ordin călugăresc francez după ce s-a descoperit că mai multe călugăriţe au fost supuse abuzurilor de către preoţi. O revistă a Vaticanului dedicată femeilor din cadrul bisericii a relatat faptul că unele călugăriţe au fost chiar obligate să avorteze după ce au rămas însărcinate în urma abuzurilor.

Postul tv a retras documentarul şi de pe platforma sa online, încălcarea hotărârii judecătoreşti fiind pasibilă de o amendă de 250.000 de euro şi închisoare cu până la doi ani.

Cineaştii şi reprezentanţii postului tv franco-german au arătat că vor contesta în justiţia decizia judecătorească arătându-şi intenţia de a merge până în faţa Curţii Europene.

Un alt film concentrat asupra unui abuz petrecut în sânul bisericii, pelicula lui François Ozon, care a câştigat Ursul de Argint la Berlin în 2019, „Grâce à Dieu/ By the Grace of God” a trebuit să treacă prin două procese care au încercat să îi împiedice lansarea. Pelicula se inspira din povestea reală a părintelui Bernard Preynat, un preot condamnat pentru că a agresat sexual peste 80 de băieţi. Pelicula lui Ozon s-a văzut chemată în instanţă atât de Preynat cât şi de o persoană care a funcţionat în calitate de voluntar la biserica acestuia. În cazul peliculei lui Ozon, instanţele din Franţa au permis lansarea filmului.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase