Cum poţi trata înţepăturile de ţânţari

08 07. 2019, 09:06

Unii oameni nu au prea multe înţepături pe piele, însă acelea câteva pot deveni adevărate răni dacă nu reacţionăm conform sfaturilor specialiştilor.

Potrivit lui Shari Lipner, asistent-profesor de dermatologie în cadrul Weill Cornell Medicine, există un motiv pentru care unii oameni prezintă înţepături mai grave decât ceilalţi.

Când un ţânţar de înţeapă acesta injectează salivă în pielea da. „Saliva conţine proteine şi alergeni care provoacă senzaţia de mâncărime, umflături şi înroşirea pielii în majoritatea cazurilor”, spune Shari Lipner.

Cea mai comună reacţia la înţepătura de ţânţar este umflarea zonei şi senzaţia de mâncărime la un nivel destul de redus. Dar pielea unor oameni reacţionează în mod diferit.

Specialistul explică faptul că modul în care pielea ta reacţionează are legătură cu nivelul de alergie pe care îl ai faţă de saliva ţânţarului.

În cazurile cele mai grave, oamenii pot ajunge să facă şoc anafilactic care se manifestă prin umflarea buzelor şi dificultate în respiraţie. De aceea, Shari Lipner recomandă un control medical cât mai rapid.

Mărimea înţepăturii depinde şi timpul cât durează înţepătura, cu cât durează mai mult, cu cât aceasta este mai mare.

Citeşte continuarea pe Gândul!