Home » D:News » Vas de toaletă din aur, instalat la Palatul Blenheim

Vas de toaletă din aur, instalat la Palatul Blenheim

Publicat: 25.08.2019
Vas de toaletă din aur, instalat la Palatul Blenheim
Vasul de toaletă din aur, o instalaţie de artă semnată de italianul Maurizio Cattelan, a fost instalat la Palatul Blenheim şi va fi disponibil pentru vizitatori începând din luna septembrie, arată Evening Standard.

Vasul de toaletă realizat din aur de 18 carate a fost instalat la în incinta palatului Blenheim Palace şi va putea să fie folosit de vizitatori. Totul se va petrece cu o limită strictă de timp, fiecare utilizator beneficiind de maximum trei minute.

Vasul de toaletă a fost instalat în camera din faţa încăperii în care s-a născut Winston Churchill iar vizitatorii îşi vor putea face rezervări pentru utilizarea operei de artă cu o valoare estimată la 1 milion de lire sterline.

Un bilet la expoziţia care adună şi alte lucrări cunoscute ale artistului italian va costa 27 de lire sterline.

Lucrarea a mai fost expusă la muzeul Guggenheim, în New York, în 2016, unde în jur de 100.000 de persoane au stat la coadă pentru ore întregi pentru a folosi scaunul de toaletă din metal preţios.

Administraţia de la Casa Albă a solicitat în 2017, Muzeului Guggenheim din New York să îi împrumute un tablou de Vincent Van Gogh, iar oficialii instituţiei i-au propus în schimb opera lui Cattelan.

Într-un mesaj electronic trimis la jumătatea lunii septembrie 2017, directorul artistic al muzeului, Nancy Spector, a refuzat solicitarea administraţiei de la Casa Albă de a-i împrumuta tabloul „Paysage enneigé” (1888) al lui Van Gogh, au declarat reprezentanţi ai instituţiei pentru The Washington Post.

Nancy Spector a specificat în mesaj că acest tablou urma să fie expus la Muzeul Guggenheim Bilbao, înainte de a reveni la New York, unde urma să fie păstrat, „într-un viitor previzibil”.

Ea a propus în schimb împrumutarea unui closet din aur masiv, creaţie a artistului Maurizio Cattelan, expus la Guggenheim în perioada septembrie 2016 – vara lui 2017.

Opera de artă, intitulată „America”, un closet operaţional, a fost folosită de circa 100.000 de persoane în perioada în care a fost expusă la muzeu. Artistul a dorit să o împrumute Casei Albe pe termen lung, potrivit aceluiaşi mesaj electronic. „Este, desigur, de o valoare excepţională şi destul de fragilă, dar vă oferim toate indicaţiile pentru instalare şi întreţinere”, continua Spector.

„Ne pare rău că nu putem da curs solicitării iniţiale, dar sperăm că această ofertă excepţională vă va interesa”, se încheia mesajul.

Spector l-a criticat public în mai multe rânduri pe Donald Trump. În august 2017, ea scria pe un blog că opera de artă a lui Maurizio Cattelan poate fi interpretată ca o referinţă la administraţia Trump.

Palatul Blenheim este reşedinţa Ducilor de Marlborough în Woodstock, Oxfordshire, în Anglia.

Lucrarea lui Maurizio Cattelan va fi disponibilă pentru public la Blenheim de pe 12 septembrie până pe 27 octombrie şi sunt aşteptaţi aproximativ 6.000 de vizitatori.

Maurizio Cattelan s-a născut la Padua, în Italia, în 1960. Cattelan nu are studii de artă şi se declară mai degrabă ”lucrător în domeniul artei”, decât artist. Este cunoscut mai ales pentru lucrările în care a abordat figuri istorice plasându-le în situaţii care au provocat controverse. Astfel, în La Nona Ora, în 1999, a creat o figură din ceară a Papei Ioan Paul al II-lea lovit de un meteorit şi căzut pe un covor roşu. Lucrarea sa din 2001, Him, îl înfăţişa pe Adolf Hitler într-o replică de dimensiuni reduse aşezat în genunchi pentru rugăciune. Expoziţii dedicate lucrărilor sale au fost găzduite de cele mai mari instituţii de artă din lume în ultimele două decenii. A declarat că s-a retras în 2011, dar a revenit pentru a realiza vasul de toaletă din aur.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase