Home » D:News » Motivul pentru care Vietnamul a retras ”Yeti – Omul Zăpezilor” din cinematografe

Motivul pentru care Vietnamul a retras ”Yeti – Omul Zăpezilor” din cinematografe

Motivul pentru care Vietnamul a retras ”Yeti – Omul Zăpezilor” din cinematografe
Publicat: 15.10.2019
Vietnamul a retras animaţia "Yeti - Omul Zăpezilor/ Abominable" din cinematografe, din cauza unei secvenţe în care apare o hartă ce favorizează poziţia Chinei privind un conflict teritorial din regiunea Nine-Dash Line, potrivit The Hollywood Reporter, citat de agenţia de presă Mediafax.

Scena care a dus la retragerea peliculei din cinematografele vietnameze vizează regiunea Nine-Dash Line, aflată în Marea Chinei de Sud. China susţine că regiunea bogată în resurse îi aparţine în totalitate, în timp ce ţările aflate în sud-estul continentului asiatic resping vehement acest lucru, afirmând că porţiuni din zonă le revin lor.

În acest context, tensiunile dintre China şi Vietnam s-au amplificat din luna iulie. Atunci, administraţia de la Beijing a trimis o navă care să conducă o anchetă privind resursele energetice din apele controlate de Vietnam.

În pelicula „Yeti – Omul Zăpezilor”, regiunea disputată Nine-Dash Line apare ca aparţinând Chinei.

Jurnaliştii de la The Hollywood Reporter susţin că utilizarea hărţii în care regiunea Nine-Dash Line apare ca aparţinând în întregime Chinei nu este accidentală, compania chineză Pearl Studio fiind coproducătoare a animaţiei.

Animaţia „Yeti – Omul Zăpezilor” este regizată de Jill Culton şi a fost produsă atât în Los Angeles, cât şi în Shanghai. Povestea prezintă aventurile unei adolescente care porneşte, alături de doi prieteni, într-o călătorie de 3.000 de kilometri în jurul Chinei, pentru a-l ajuta pe un tânăr Yeti să-şi găsească familia.

Autorităţile din Vietnam au interzis pelicula cu întârziere, aceasta fiind lansată în cinematografele din ţară pe 4 octombrie.

„Vom revoca (licenţa de difuzare a filmului)”, a declarat, luni, Ta Quang Dong, ministrul adjunct al Culturii, Sportului şi Turismului, potrivit ziarului Thanh Nien.

Incidentul a apărut în contextul amplificării eforturilor din ultimii ani ale Hollywood-ului de a modela conţinutul filmelor şi programelor de televiziune pentru a trece de cenzorii din China.

Totodată, serialul „South Park” nu mai este disponibil pe câteva platforme online, după difuzarea episodului „Band in China”, pe 2 octombrie, în care a fost criticată politica ţării privind dreptul la liberă exprimare.

„La fel ca pe cei de la NBA, îi primim cu drag pe cenzorii din China în casele şi în inimile noastre. Şi noi iubim mai mult banii decât libertatea. Trăiască Marele Partid Comunist din China! Fie ca recolta de sorg din această toamnă să fie îmbelşugată! Am rezolvat acum, China?”, au scris Trey Parker şi Matt Stone, creatorii serialului, într-un mesaj introdus cu titlul „Iertare oficială Chinei”, distribuit pe reţeaua de micro-blogging Twitter.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase