Home » D:News » Scandalul opioidelor din SUA. Sute de mii de oameni au murit

Scandalul opioidelor din SUA. Sute de mii de oameni au murit

Scandalul opioidelor din SUA. Sute de mii de oameni au murit
Publicat: 24.10.2019
Patru mari companii farmaceutice americane au ajuns recent la un acord juridic de 260 milioane de dolari cu două ţinuturi din Ohio, referitor la scandalul opioidelor, care le permite să evite primul proces federal în această criză naţională, transmite Reuters, citat de agenţia de presă Mediafax.

AmerisourceBergen, Cardinal Health şi McKesson, precum şi producătorul de medicamente Teva Pharmaceutical Industries, nu au reuşit să încheie un acord mai larg, în valoare de zeci de miliarde de dolari, pentru a pune capăt tuturor litigiilor legate de opioide.

Distribuitorii, care gestionează aproximativ 90% din medicamentele cu prescripţie din Statele Unite, vor plăti imediat o sumă combinată de 215 milioane de dolari.

Teva va plăti 20 milioane de dolari în numerar şi va oferi medicamente Suboxone, folosite în tratarea dependenţei de opioide, în valoare de 25 milioane de dolari, relatează sursa citată.

Teva, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, va face contribuţia respectivă pe parcursul a 18 luni.

Acordul închide un proces intentat de ţinuturile Cuyahoga şi Summit din Ohio, care au acuzat companiile că au alimentat criza naţională a abuzului de opioide. Circa 400.000 de decese din Statele Unite, provocate de supradoze în perioada 1997-2017, au avut legătură cu consumul de opioide, potrivit datelor guvernamentale.

”În timp ce companiile contestă acuzaţiile făcute de cele două ţinuturi, considerăm că închiderea procesului printr-o înţelegere este un pas important pentru a ajunge la o soluţie globală şi la oferirea unor despăgubiri semnificative”, au afirmat distribuitorii într-un comunicat.

Aşa-numitul proces test, de referinţă, ar fi avut rolul de a contribui la configurarea unui acord mai larg pentru aproximativ 2.600 de procese aflate în aşteptare, referitoare la impactul avut de abuzul de opioide asupra comunităţilor locale şi a ţării.

Vineri seară, negocierile pentru un acord global de 48 miliarde de dolari pentru toate litigiile legate de abuzul de opioide în care sunt implicate aceleaşi companii au eşuat.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase