Home » D:News » Prima ţară europeană unde copiii nu ar mai avea voie să lovească mingea cu capul

Prima ţară europeană unde copiii nu ar mai avea voie să lovească mingea cu capul

Prima ţară europeană unde copiii nu ar mai avea voie să lovească mingea cu capul
Publicat: 20.01.2020
Scoţia ar putea deveni prima ţară europeană care să interzică lovirea mingii cu capul de către copiii sub 12 ani, informează BBC. Interdicţia ar putea fi introdusă în următoarele săptămâni, deoarece este posibil să existe o legătură între fotbal şi afecţiunea cerebrală numită demenţă.

Asociaţia de Fotbal a Scoţiei ar fi luat această decizie în urma unui raport care arată că fotbaliştii care au jucat cu mingi grele, pe stil vechi, ar putea risca să dezvolte demenţă, mai spune sursa citată.

În 2015 a fost deja introdusă interdicţia pentru copii a lovirii mingii cu capul în Statele Unite.

Anul trecut, fostul jucător britanic Ryan Mason a cerut să fie interzisă lovirea mingii cu capul de către copii. Acesta a jucat pentru Tottenham înainte să fie nevoit să se retragă în februarie 2018 din cauza unei accidentări la cap, după coliziunea cu un al jucător.

Mason, care acum antrenează echipa Tottenham de tineri sub 18 ani, a sugerat că juniorii au folosit mingi de burete ca să înveţe să lovească balonul cu capul, în defavoarea mingilor mai grele.

Cum s-a ajuns la această decizie

Un studiu dat publicităţii în luna octombrie a anului trecut a demonstrat legătura între afecţiunile creierului şi foştii fotbalişti. Raportul sugerează că jucătorii sunt de trei ori mai predispuşi la deces sau demenţă. De atunci au fost discuţii în legătură cu măsurile care ar trebui luate.

Chiar dacă nu există o dovadă solidă pentru a lega fotbalul de dementă, doctorul Federaţiei Scoţiene de Fotbal John MacLean spune că limitarea lovirii mingii cu capul pentru tineri este o măsură de bun simţ, potrivit Mediafax.

„Trebuie să facem nişte paşi pragmatici din moment ce trebuie să reducem povara pentru copii, iar antrenamentele dese cu capul sunt mult mai dese decât în timpul meciurilor”, a explicat John MacLean.

Cum rămâne cu alte zone din UK?

Până în prezent, doar Federaţia Scoţiană de Fotbal ia în calcul o astfel de măsură. Federaţia Britanică de Fotbal susţine că „nu este nicio dovadă” care să susţină interdicţia pentru jucătorii tineri de fotbal.

Reprezentanţii Federaţiei Britanice de Fotbal a relatat, pentru BBC este important să existe o dovadă în acest sens.

„Considerăm că este important să luăm o astfel de decizie pe baza unor dovezi ştiinţifice. În momentul de faţă nu există asemene dovezi care să sugereze că lovirea cu capului a mingii ar trebui interzisă în fotbalul pentru juniori. De fapt, lovirea balonului cu capul nu este atât de răspândită în jocurile copiilor, cum cred oameni. Analiza noastră arată că în medie sunt 1.5 lovitori ai mingii cu capul în fotbalul pentru tineri”, au susţinut reprezentanţii Federaţiei Britanice de Fotbal, pentru BBC.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase