Home » D:News » A treia misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale, finalizată cu succes – VIDEO

A treia misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale, finalizată cu succes – VIDEO

A treia misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale, finalizată cu succes – VIDEO
Publicat: 21.01.2020
A treia misiune în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) ce a fost efectuată doar de astronaute şi care a presupus înlocuirea unor baterii vechi cu unele mai performante, pentru sistemul de alimentare al avanpostului, a fost finalizată cu succes, potrivit nasa.gov.

Astronautele NASA Jessica Meir şi Christina Koch au efectuat misiunea în afara avanpostului luni. Timp de şase ore şi 58 de minute, acestea au lucrat pentru a înlocui nişte baterii nichel-hidrogen cu unele mai puternice, litiu-ion, parte a procesului de actualizare a sistemului de alimentare al ISS.

Înainte de ieşirea în spaţiu, colegul american de pe ISS Andrew Morgan le-a urat celor două „astro-surori” ale lui mult succes.

De asemenea, cele două astronaute şi-au încheiat misiunea cu un tribut adus lui Martin Luther King Jr., în condiţiile în care, în SUA, luni este marcată ziua dedicată acestei personalităţi. Meir a spus că a fost eroul ei şi a ţinut să reamintească nişte cuvinte ale acestuia: „Poate că venim de pe nave diferite, dar suntem acum în aceeaşi barcă”.

Aceasta a fost a treia ieşire în afara ISS pentru Meir şi a şasea pentru Koch. Pe 15 ianuarie, cele două astronaute au avut o altă misiune în afara ISS pentru înlocuirea altor baterii.

Pe 25 ianuarie, astronauţii NASA Andrew Morgan şi ESA Luca Parmitano vor ieşi din avanpostul spaţial pentru a verifica un spectrometru.

Prima misiune în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute – ce trebuia să aibă loc în luna martie 2019, dar a fost anulată din cauza lipsei unui costum de o mărime potrivită – a avut loc în octombrie. Atunci, Christina Koch şi Jessica Meir au înlocuit un sistem de control al bateriilor care se defectase.

Meir a venit pe ISS în luna septembrie 2019 şi atât ea, cât şi Koch s-au alăturat echipei de astronauţi a NASA în 2013. Clasa lor a avut cel mai mare procentaj de astronauţi candidaţi femei din istoria NASA, potrivit Mediafax.

Prima femeie care a ieşit în spaţiu

După eşecul din luna martie, NASA a fost acuzată de sexism, mai ales că majoritatea angajaţilor sunt bărbaţi.

Sally Ride a fost prima femeie americană care a călătorit în spaţiu, la bordul navei spaţiale Challenger, 1983.

Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieşire în afara staţiei spaţiale (Salyut 7).

Peste 500 de persoane au ajuns în spaţiu până în prezent, dar numai 11% au fost femei.

Pe de altă parte, în decembrie 2019, Christina Koch a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu de o femeie. Koch, în vârstă de 40 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie şi va reveni pe Terra în februarie, după 328 de zile petrecute în spaţiu. Anterior, recordul în domeniu i-a aparţinut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile la bordul ISS, în anii 2016 – 2017, potrivit Agenţiei spaţiale americane.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase