Home » D:News » Cei 25 de artişti s-au întors din China. Pasager: ”Am completat nişte chestionare, care spune în fiecare unde stăm, cine suntem, cu menţiunea că dacă sunt probleme să sunăm la 11”

Cei 25 de artişti s-au întors din China. Pasager: ”Am completat nişte chestionare, care spune în fiecare unde stăm, cine suntem, cu menţiunea că dacă sunt probleme să sunăm la 11”

Publicat: 28.01.2020
Cei 25 de artişti s-au întors din China. Pasager: ”Am completat nişte chestionare, care spune în fiecare unde stăm, cine suntem, cu menţiunea că dacă sunt probleme să sunăm la 11”
Cei 25 de artişti întorşi, marţi, din turneul din China vor merge acasă, însă aceştia trebuie să poarte măşti de protecţie timp de 2 săptămâni şi, în cazul în care au simptome specifice gripei, să anunţe medicii. La sosirea în aeroport, artiştii au completat chestionare.

„Ne-au spus din ţară că două săptămâni ar fi bine să purtăm (măşti de protecţie. n.r.), deşi cei de aici ne-au spus că nu mai e nicio problemă. Şi să sunăm dacă sunt simptome. (…) Am completat nişte chestionare, care spune în fiecare unde stăm, cine suntem, cu menţiunea că dacă sunt probleme să sunăm la 112”, a declarat unul dintre cei 25 de artişti din Mioveni veniţi din China, potrivit Mediafax.

Altul a precizat că se simt bine, mai ales că, până să ajungă în România, au fost monitorizaţi.

„Ne-au luat temperatura în fiecare zi, suntem bine, am completat formularele acum la aeroport. Două săptămâni de zile stăm acasă, monitorizaţi”, a spus acesta.

Un pasager care se afla în avion cu grupul de artişti a declarat că nu ştia că cei 25 vin tocmai din China, însă toată lumea din aeronavă a purtat măşti de protecţie.

„Am aflat după aia de pe la alţi oameni de pe aici că s-ar putea să fie în regulă totul. Pentru că am înţeles că au fost verificaţi şi au stat şi în carantină, au rămas în avion pentru verificări suplimentare, dar am văzut că s-au mobilizat bine autorităţile. Am stat aproape lângă dânşii, la un rând. Am purtat masca tot zborul, oricum purtăm masca tot zborul”, a spus pasagerul.

Ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, a ajuns la aeroport marţi după-amiază, din China.

Comisia Europeană ar putea finanţa repatrierea cetăţenilor europeni din China

Comisia Europeană a anunţat marţi că ar putea contribui la finanţarea repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în zonele din China afectate de epidemia de coronavirus, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Astfel, Comisia ar putea suporta costurile repatrierilor prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că până în acest moment Executivul comunitar nu a primit nicio solicitare din partea vreunui stat membru pentru asistenţă.

Anunţul vine în condiţiile în care mai multe state din întreaga lume se pregătesc să îşi evacueze cetăţenii din regiunile din China afectate de noul coronavirus.

„Comisia monitorizează situaţia răspândirii coronavirusului”, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

Centrul european de coordonare pentru intervenţiile de urgenţă (ERCC) discută cu statele membre posibilele acţiuni în cazul noului coronavirus, inclusiv activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, a adăugat ea.

„Mecanismul poate facilita transportul de echipamente specializate (…) şi, cel mai important, poate fi utilizat pentru repatrierea cetăţenilor europeni din China”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Virusul gripal se poate transmite pe cale orală, precum şi prin contactul fizic cu o persoană bolnavă, a informat Comisia NAţională de Sănătate din China.

Perioada de incubaţie a noului virus poate varia de la trei la şapte zile, dar nu poate fi mai lungă de 14 zile, a precizat NHC, adăugând că tulpina coronavirusului este în proporţie de 85% similară cu cea a virusului Sars.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase