Home » D:News » Motivul pentru care teroriştii preferă un anumit model de ceas

Motivul pentru care teroriştii preferă un anumit model de ceas

Motivul pentru care teroriştii preferă un anumit model de ceas
Publicat: 02.02.2020
Casio F-91 W este singurul brand de ceasuri pe care Osama bin Laden l-a purtat în public, potrivit vice.com. Un astfel de model de ceas poate fi văzut şi la încheietura lui Ripley, personajul interpretat de actriţa Sigourney Weaver, precum şi a lui Barack Obama înainte să devină preşedintele SUA.

La 30 de ani de când a fost lansat, producătorul japonez încă produce trei milioane de bucăţi de ceasuri Casio într-un an.

În 1980, noii angajaţi la Casio trebuiau să facă 10 zile de pregătire militară înainte să înceapă munca propriu-zisă. Este posibil ca experienţa să îl fi influenţat pe Ryusuke Moriai atunci când a gândit modelul Casio F-91W, pe care l-a descris „mit, plat şi simplu”. Fără să îşi dea seama designerul a creat ceasul perfect pentru luptă.

Managerul de marketing de la compania Casio din Marea Britanie pretinde că promovarea modelului F-91W nu este una ce poate fi catalogată „grozavă sau trendy”, ci „de nădejde şi valoros”. Oricum ar fi, seria F a ceasurilor Casio, pe vremuri numite „miracole care se pot purta” a atras rebelii din toată lumea, potrivit Mediafax.

Le poţi vedea la încheieturile DJ-ilor, creativilor, membrilor armatei zapatistă de eliberare naţională, cât şi a luptătorilor francezi pentru Statul Islamic.

Modelul F-91 este disponil la preţuri între 10 şi 25 de lire în Europa şi 2,50 lire în Orientul Mijlociu, ceea ce explică succesul de care se bucură acest tip de ceas. Însă obiectul este faimos şi pentru faptul că este accesoriul preferat al membrilor organizaţiei teroriste Al-Qaeda, fiind distruibuite în taberele de antrenament din Pakistan şi Aganistan.

Jihadiştii apreciază rezistenţa modelului F-91W. Treci peste el cu maşina, îl loveşti cu ciocanul, îl scapi în apă fiartă sau rece ca gheaţa şi rezistă bine merci.

Ceasul, printre detonatoarele preferate ale Al-Quaeda

În general, poţi avea încredere că organizaţiile teroriste aleg accesori durabile, cum ar fi Kalaşnikovurile, camionetele Toyota. Ceasurile F-91W sunt la fel de rezistente, prolifice şi ieftine.

De asemenea, pot fi o componentă cheie într-o bombă. Mai exact, ceasul poate fi folosit pentru detonarea unei bombe artizanale datorită regulatorului pe care îl are, explica un comentator al postului naţional de radio în 2011. Prin urmare, Departamentul american de Apărare a listat ceasul ca fiind printre detonatoarele preferate ale Al-Quaeda.

Ahmed Ressam care voia să arunce în aer aeroportul din Los Angeles de Anul Nou, în 1999, avea patru bombe asupra lui atunci când a fost arestat, toate echipate cu ceasuri F-91W. Descris ca un „geniu” în fabricarea bombelorde un fost expert american în contraterorism, şi Ramzi Yousef, din Al-Qaeda era cunoscut pentru faptul că folosea F-91W. Ceasul era atât de utilizat, încât Yousef a reuşit odată să asambleze o bombă în toaleta unui avion. Se pare că un alt fost membru al Al-Qaeda, Tariq al-Harzi a învăţat mai mulţi oameni care voiau să devină terorişti să construiască mecanisme de detonare similare. Mai târziu, el avea să intre în rândurile Statului Islamic.

Serviciile de informaţii din SUA au realizat rapid modelul F-91W pe încheieturile luptătorilor Statului Islamic. Documente secrete, publicate de Wikileaks, despre centrul militar de detenţie din Guantanamo arată că autorităţile pakistaneze au descoperit între 600 şi 700 de ceasuri Casio în două ateliere din Karachi, şi doar faptul că purtai unul era un motiv suficient de bun pentru a fi interogat. Fişa de evaluarea unui prizonier confirmă că „aproximativ o treime dintre deţinuţii de la Guantanamo care au fost capturaţi purtând astfel ceasuri cunoşteau corelarea accesoriului cu explozibilii”.

Problema este că F-91W sunt prea populare pentru a incrimina persoana care le poartă, spre deosebire de detonatoarele SEGA preferate pe vremuri de Al-Qaeda. Un presupus membru al organizaţiei teroriste prins de SUA a subliniat că „Inclusiv militarii voştri le folosesc. Asta înseamnă că sunt şi ei terorişti?”.

Dincolo de organizaţiile teroriste, ceasurile F-91 W sunt populare şi în armatele obişnuite, în cea din Singapore, în taberele de antrenament ale Forţelor Aeriene ale SUA, în armata britanică şi în Forţele Aeriene Regale. Designul simplu i-a atras şi pe cei pasionaţi de modă cărora le place să modifice obiectele de la scopul lor iniţial. Modiştii au injectat ulei mineral în ceasurile F-91W pentru a îl face mai rezistent la apă. O versiune, îmbunătăţită cu ulei de măsline, pare să fi rezistat trei ani într-un rezervor cu apă cu o adâncime de 1.000 de metri.

De 30 de ani încoace, veteranul Ryusake Moriai conduce departamentul de design al Casio G-Shock. Modelul este cunoscut acum pentru designul mai robust, dar tot de inspiraţie militară: estemai lat şi are un aspect mai dur. Modelul F 91-W mare un mic copil prin comparaţie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase