Home » D:News » Primul doctor din România diagnisticat cu COVID-19. A fost infectat de ofiţerul în rezervă al MAI care a minţit că a fost plecat din ţară

Primul doctor din România diagnisticat cu COVID-19. A fost infectat de ofiţerul în rezervă al MAI care a minţit că a fost plecat din ţară

Primul doctor din România diagnisticat cu COVID-19. A fost infectat de ofiţerul în rezervă al MAI care a minţit că a fost plecat din ţară
Publicat: 11.03.2020
Al 30-lea caz de infecţie cu COVID-19 în România este o femeie de 43 de ani, medic gastroenterolog la Spitalul „Dimitrie Gerota” din Bucureşti, ea fiind primul cadru medical din ţara noastră care se infectează cu acest virus. Doctorul a intrat în contact cu ofiţerul în rezervă al MAI.

UPDATE Dosar penal pe numele fostului ofiţer MAI, care a răspândit coronavirusul la şase persoane, printre care un doctor

Femeia, în vârstă de 43 de ani, a intrat în contact cu bărbatul de 60 de ani, pensionar al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din 2015, care a declarat iniţial pe proprie răspundere că nu a călătorit în afara ţării, însă ulterior le-a declarat medicilor că s-a întors din Israel pe 26 februarie.

Alexandru Rafila: Pacientul care a venit din Israel a infectat alte şase persoane

Medicul de la Gerota nu este prima persoană infectată de bărbatul de 60 de ani. În total, şase persoane au fost luat virusul de la ofiţerul trecut în rezervă, între care fiul, nora gravidă şi nepotul său, în vârstă de trei ani.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că noile cazuri înregistrate marţi şi miercuri au apărut la contacţi ai pacientului care a venit din Israel.

„Nu venea dintr-o zonă intens afectată, deci venea din Israel, nu s-a putut identifica ca fiind suspect. Cazurile noi de ieri (marţi-n.r.) şi cel de astăzi (miercuri-n.r.), avem vreo şase persoane care au fost infectate de acest pacient, de cazul index venit din Israel. Asta arată că boala se transmite uşor, contactul apropiat favorizează transmiterea infecţiei. Din fericire, cazurile de la noi au fost cel mult forme medii, care nu au pus în pericol viaţa persoanelor infectate”, a declarat Rafila, la Digi24.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie se referă la bărbatul de 60 de ani, ofiţer în rezervă al MAI, care a călătorit în Israel la finalul lunii februarie. El s-a prezentat la spital, însă a spus că nu a părăsit ţara în ultimele două luni. Ulterior, s-a stabilit că el are coronavirus şi a răspândit virusul altor persoane din jurul său, între care nurorii lui, care este gravidă şi nepotului.

Alexandru Rafila crede că numărul persoanelor depistate pozitiv ar putea creşte.

„Putem să ne aşteptăm să mai avem persoane pozitive în rândul celor care au fost contacţi ai persoanelor infectate, dar ăsta nu e un lucru rău, înseamnă că ştim de la cine au luat infecţia şi putem să luăm măsuri care să prevină răspândirea infecţiei”, a mai spus Rafila.

Conducerea Spitalului Dimitrie Gerota a intrat de marţi în carantină.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în România sunt în prezent 31 de cazuri confirmate. Ultimul este al unui bărbat de 42 de ani care a venit din Veneţia în 2 martie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase