Home » D:News » Ce se întâmplă după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus

Ce se întâmplă după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus

Publicat: 12.03.2020
Ce se întâmplă după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit, miercuri, că situaţia generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecţii în aproape toate ţările lumii.

Potrivit OMS, o pandemie este răspândirea la nivel mondial a unei noi boli şi apare atunci când un virus apare şi se răspândeşte în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el.

Virusurile care au provocat pandemii din trecut provin de obicei de la virusuri gripale animale.

Conform planului OMS pentru pregătirea pandemiei, după declararea acesteia, guvernele naţionale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalaţiilor şi mobilizarea angajaţilor din sistemul medical naţional”.

De asemenea, OMS transmite că trebuie să „distribuie echipament de protecţie” şi să „distribuie antivirale şi alte materiale medicale în conformitate cu planurile naţionale”, potrivit Mediafax.

Când OMS a declarat o pandemie pentru focarul de gripă H1N1 în 2009, decizia a fost criticată de unele ţări, care au considerat că decizia a provocat panică inutilă, scrie The Guardian.

Ea a dus la pierderea financiare din cauza cheltuielilor pentru vaccinuri pentru o tulpină de gripă care s-a dovedit a fi uşoară şi relativ uşor de controlat.

Care este impactul economic al unei pandemii

Potrivit Băncii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate până la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari americani sau 0,7 la sută din veniturile lumii.

Care sunt celelalte pandemii din istorie:

  • Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009
  • HIV (1981)
  • Gripa spaniolă (1918)
  • Ciuma bubonică (1347)
  • Variola (1870)

Când a fost ultima pandemie?

Ultima pandemie a fost în 2009 pentru pandemia de gripă H1N1 care a ucis sute de mii de oameni la nivel global.

„Acesta a fost detectat mai întâi în Statele Unite şi s-a răspândit rapid în Statele Unite şi în lume”, a spus Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, potrivit The Guardian.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase