Home » D:News » Ce spunea antropologul Vintilă Mihăilescu despre oameni şi tehnologie – VIDEO

Ce spunea antropologul Vintilă Mihăilescu despre oameni şi tehnologie – VIDEO

Ce spunea antropologul Vintilă Mihăilescu despre oameni şi tehnologie – VIDEO
Publicat: 23.03.2020
Teatrele şi muzeele au trecut în mediul online, după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Aveau site-uri şi înainte, doar că acum reprezentaţiile, spectacolele, conferinţele şi multe dintre obiectele şi sălile acestora (în cazul muzeelor) pot fi urmărite pe Internet, în direct sau în reluare.

O astfel de conferinţă este transmisă, în aceste momente, pe canalul de Youtube al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Materialul este o înregistrare a unei conferinţe susţinute de regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu, care a murit duminică.

„Dacă «eternitatea s-a născut la sat», viitorul s-a născut… în Renaştere”, spunea Vintilă Mihăilescu în conferinţa „Omul şi tehnologia. O istorie antropologică a viitorului“, susţinută în 10 mai 2015 la Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Până la modernitate, Omul avea un trecut; odată cu modernitatea, individul are un viitor. Omul ia locul lui Dumnezeu şi declară că sunt cel ce sunt; mai mult, sunt cel ce devin, conform cu libertatea de neîngrădit a individului. O «mistică» optimistă a viitorului şi a stării finale de echilibru (civilizaţie, comunism, piaţă, etc.) se instalează în societăţile moderne, încrezătoare în evoluţie, progres, dezvoltare. Şi omenirea începe să evolueze în tot felul de moduri…

Cu timpul, această «evoluţie» devine tot mai rapidă, în primul rând datorită (noilor) tehnologii: ritmul de schimbare creşte exponenţial şi se emit chiar «legi» care constată acest lucru. Dar încotro ne duce această nouă «evoluţie»? Spre orizontul indefinit al perfectibilităţii Omului, atât de drag pionierilor modernităţii – consideră promotorii acestor noi tehnologii şi Piaţa care le foloseşte. Acestui «trans-umanism» optimist i se opune însă un «post-umanism» îngrijorat de excesele dominaţiei Omului.

Ni s-a spus că am ajuns la «sfârşitul Istoriei»; ce urmează după? A început deja un alt viitor al unui alt tip de Om?”, se întreba Vintilă Mihăilescu.

Începând de luni, 23 martie 2020, Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” oferă spre vizionare on-line, pe canalul de youtube al TNB, înregistrări ale Conferinţelor Teatrului Naţional, desfăşurate în cadrul Programului TNB- Parateatral.

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de scriitorul Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au reintrat în programul curent al TNB începând cu anul 2006, oferind publicului, bilunar, prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.

TNB iniţiază astfel difuzarea în sistem de streaming live, a 40 de conferinţe desfăşurate la Teatrul Naţional, în perioada 2006-2019.

Aceste materiale vor fi difuzate, zilnic, începând cu ziua de luni, 23 martie 2020, între orele 14:00-18:00, pe canalul de youtube, pe pagina de facebook TNB şi preluate, de asemenea, pe website-ul TNB.

Născut în 1951, renumitul profesor şi antropolog Vintilă Mihăilescu a murit, în 22 martie, la vârsta de 68 de ani, după o luptă chinuitoare cu leucemia acută mieloidă.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase