Home » D:News » Un medic explică de ce nu e bună dezinfectarea în exces şi cum poate fi evitat COVID-19

Un medic explică de ce nu e bună dezinfectarea în exces şi cum poate fi evitat COVID-19

Un medic explică de ce nu e bună dezinfectarea în exces şi cum poate fi evitat COVID-19
Publicat: 13.04.2020
Medicul Manuela Răvescu recomandă o rutină strictă, pe care să o aplice fiecare persoană de fiecare dată când revine acasă. Preşurile îmbibate cu o soluţie pe bază de clor, spălarea mâinilor şi dezinfectarea sunt esenţiale mai ales în această perioadă de pandemie.

Cei care trebuie să iasă din casă, dar se tem că ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus, există o metodă de a se asigura că nu îşi asumă niciun risc.

Manuela Răvescu, medic specialist dermatolog spune că este nevoie ca fiecare să aplice nişte sfaturi practice atunci când revin acasă.

„Stropeşte covorul de la intrare cu o soluţie care conţine clor, şterge-te bine pe picioare pe covorul imbibat cu clor, înainte să intri în casă, intră, lasă pantofii la uşă, pe un alt covor stropit cu clor. Lasă cheile, ochelarii de soare şi telefonul pe o tăviţă pregătită special. Lasă geanta într-un loc special, pe un şervet de hârtie şi mergi direct în baie şi spală întâi mănuşile, pentru a le putea scoate în siguranţă. Dă-le apoi jos cu grijă, astfel încât să nu atingi exteriorul. Pune-le într-o pungă de plastic pregătită dinainte, la fel şi masca, apoi leagă pungile. Spală-te bine pe mâini şi foloseşte apoi dezinfectant”, spune medicul dermatolog, potrivit Mediafax.

Rutina nu se termină, însă, aici.

„Scoate pungile cu masca şi mănuşile din casă şi aruncă-le atunci când duci gunoiul. Scoate geaca şi las-o la aerisit, împreună cu hainele şi pantofii pe care i-ai avut afară. Revino la chei, ochelari şi telefon şi dezinfectează-le meticulos. Dezinfectează geanta. Revino la uşa de la intrare şi dezinfectează clanţa, yala şi întrerupătorul pe care le-ai atins. Spală-te din nou pe mâini şi foloseşte soluţie pentru dezinfectare. Ţine cont şi de faptul că şi curăţenia în casă trebuie să fie mai riguroasă decât de obicei pentru a scădea cât mai mult şansele de supravieţuire ale virusului”, continuă dermatologul.

Dezinfectatul mâinilor e esenţial, pentru că virusul se răspândeşte cel mai repede prin contaminare directă. Dar oamenii nu trebuie să repete obsesiv acest lucru, ci doar după ce au venit de afară, înainte de masă ori dacă au atins vreun obiect posibil contaminat.

Chiar şi aşa, mâinile vor fi foarte uscate în această perioadă, iar dacă deshidratarea persistă, vor apărea mici crăpături. Nu doar că sunt dureroase, dar sunt căi foarte bune de intrare a diverşilor germeni. Aşa că, după fiecare dezinfectare, sfatul medicilor este să se folosească o cremă hidratantă sau una repair&care. Seara, poate fi aplicată o cremă mai grasă şi înainte de asta, şi o cremă epitelizantă.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase