Home » D:News » Mărturia unui medic voluntar la Suceava: Pacienţii cu COVID simt ca şi cum ar avea cioburi în plămâni

Mărturia unui medic voluntar la Suceava: Pacienţii cu COVID simt ca şi cum ar avea cioburi în plămâni

Mărturia unui medic voluntar la Suceava: Pacienţii cu COVID simt ca şi cum ar avea cioburi în plămâni
Publicat: 21.04.2020
Medicul nefrolog din Iaşi Ionuţ Nistor, care a cerut să meargă, în plină criză, la Spitalul Judeţean Suceava, spune că unii pacienţi cu COVID-19 i-au descris simptomele. Aceştia au spus că au simţit ca şi cum ar avea cioburi de sticlă în plămâni şi că era foarte dureros să respire.

Ionuţ Nistor este medic nefrolog şi s-a oferit voluntar să meargă în epicentrul infecţiei cu COVID-19 din România – Spitalul Judeţean din Suceava. Este echipat din cap până în picioare şi spune că trebuie să stea „în costumul de saună” ore bune, în fiecare zi.

„Este şocant la început, pentru că nu e un lucru despre care, pe care l-am mai văzut sau pe care l-am făcut de o sută de ori. Cine spune lucrul acesta minte. Avem toţi, mai mult sau mai puţin, exprienţă limitată în tratamentul acestor boli”, a declarat doctorul, potrivit Mediafax.

Atunci când Ionuţ Nistor a ajuns la Suceava, spitalul era decimat, cu sute de cadre medicale infectate.

„De fapt, oamenii cu care lucrezi sunt 1 sau 2 maxim, într-o secţie, asta însemna la momentul 0 tot personalul. Doi oameni, o asistentă, o infirmieră, un medic şi aşa trebuia să mergi mai departe”, a spus Ionuţ Nistor.

Acesta a povestit cât de greu i-a fost şi să îi vadă pe pacienţii din secţia de Nefrologie, unde lucrează, cum se chinuiau din cauza bolii.

„Unii pacienţi descriu aceste simptome ca şi cum ai avea foarte multe cioburi de sticlă şi atunci când respiri simţi că te taie în interiorul pieptului şi este foarte dureros să respiri”, a mai spus medicul.

Lui Ionuţ Nistor nu îi pare rău că a mers să dea o mână de ajutor, dar recunoaşte că nu va uita curând experienţa din Spitalul Suceava.

„Încercăm să nu vedem lucruri, care sunt convins, că dacă nu am fi medici, recunosc că sunt destul de şocante. Anumite sechele se vor vedea mai târziu. Ne concentrăm aceste eforturi spre a face bine”, a precizat medicul.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase