Home » D:News » După 15 mai, toţi românii vor fi obligaţi să poarte măşti în spaţii închise

După 15 mai, toţi românii vor fi obligaţi să poarte măşti în spaţii închise

După 15 mai, toţi românii vor fi obligaţi să poarte măşti în spaţii închise
Publicat: 23.04.2020
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ieri, că românii vor fi obligaţi, după data de 15 mai, să poarte măşti de protecţie în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. După aceeaşi dată, oamenii nu mai trebuie să declare când şi de ce ies din casă.

După întâlnirea cu premierul Ludovic Orban şi cu mai mulţi miniştri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat câteva măsuri care se vor lua după data de 15 mai.

Una dintre aceste măsuri este obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. De altfel, Iohannis a purtat, la începutul declaraţiei de presă, o mască, spunând: „Aşa vom arăta în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun”.

O altă măsură anunţată de Iohannis este că după 15 mai se va renunţa la restrângerile care privesc libera circulaţie, în anumite condiţii. Astfel, românii se vor deplasa fără să declare unde merg şi de ce, potrivit Mediafax.

Până atunci, Iohannis a făcut apel la română să respecte restricţiile.

Redăm declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:

„Dragi români, aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Ca să ne auzim mai bine, voi da jos masca.

Am avut astăzi o nouă întâlnire cu Premierul Orban şi cu un grup de miniştri şi consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunţat ieri, aşa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecţia populaţiei şi, în acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toţi, vă privesc pe toţi, trebuie anunţate din timp, ca să ne pregătim.

Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecţie. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp şi vom putea să renunţăm la purtarea măştii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control şi nu mai există riscul infectării.

O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranţă va bucura pe foarte mulţi români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgenţă, vom renunţa la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricţiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spaţii publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem şi de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mişcare individuală.

Evident, pentru protecţia generală a populaţiei şi pentru protecţia individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranţă o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicţiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Vor rămâne şi alte interdicţii în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, şi mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toţii această perspectivă, după 15 mai.

Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgenţă, toate restricţiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai staţi acasă! Toate restricţiile rămân în vigoare!

După 15 mai vom putea să ne mişcăm mai liber, însă viaţa nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în paşi, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă.

O activitate extrem de importantă este activitatea şcolară şi chiar în această după-amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educaţiei pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente.

În paralel, se lucrează la o analiză şi la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricţionate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai.

Unele restricţii vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare şi, pas cu pas, după un calendar care ţine, evident, şi de evoluţia cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numeşte „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiştii, experţii, medicii ne spun că virusul nu va dispărea.

Deci, va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicţiile impuse de autorităţi vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.

Răspunderea fiecăruia va deveni mai mare pentru toţi, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecţiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei şi noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacţionăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.

Pe parcurs, cum vom avea noi date, vom comunica public acest lucru”.

Raed Arafat: Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, miercuri, la emisiunea „Marius Tucă Show”, că relaxarea de după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. „Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile”, a spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, miercuri, la emisiunea „Marius Tucă Show”, că măsurile de relaxare a restricţiilor vor fi introduse treptat, dar că acest lucru nu înseamnă că pericolul a trecut.

„Aceste măsuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt măsuri compensatorii care vor exista. Se va purta mască în anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anunţate din timp. Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie şi mai strictă de către populaţie”, a spus Raed Arafat.

Acesta a spus că după relaxarea restricţiilor, cetăţenii trebuie să fie mult mai responsabili.

„Vor începe măsurile de relaxare de la 15 mai, dar vor fi treptate. Vor fi unele recomandări de sănătate publică în ceea ce priveşte industria HORECA. Faptul că încep măsurile de relaxare asta nu înseamnă că nu trebuie să fim precauţi. Se relaxează unele lucruri, dar cetăţenii trebuie să fie mult mai responsabili”, a mai spus Arafat.

Întrebat ce înseamnă această relaxare, secretarul de stat în MAI a răspuns: „Vor fi relaxate anumite activităţi care îţi permit să duci o viatţămai aproape de normal. Să poţi să te duci în parc, la un joc de tenis etc”.

După întâlnirea cu premierul Ludovic Orban şi cu mai mulţi miniştri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, câteva măsuri care se vor lua după data de 15 mai.

Una dintre aceste măsuri este obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. O altă măsură anunţată de Iohannis este că după 15 mai se va renunţa la restrângerile care privesc libera circulaţie, în anumite condiţii. Astfel, românii se vor deplasa fără să declare unde merg şi de ce.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase