Home » D:News » Efectuarea unui screening pe regiuni ar putea arăta circulaţia virusului şi imunitatea populaţiei, în România

Efectuarea unui screening pe regiuni ar putea arăta circulaţia virusului şi imunitatea populaţiei, în România

Efectuarea unui screening pe regiuni ar putea arăta circulaţia virusului şi imunitatea populaţiei, în România
Publicat: 24.04.2020
Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi vicepreşedinte al SNMF, Dumitra Gindrovel, propune testarea populaţiei pe eşantioane pentru a afla cât de pregătiţi suntem să ieşim din criza provocată de coronavirus.

Medicul Gindrovel Dumitra spune că rezultatele unui astfel de screening ar putea fi comparabile cu “ testarea în masă a populaţiei”. Rezultatele acestei analize ar putea arăta circulaţia virusului la momentul respectiv, dar şi care este imunitatea oamenilor la acest nou coronavirus.

„Cred că va trebui să fie demarată efectuarea cu regularitate a unor teste de screening populaţional ca să surprindem şi acea circulaţie de fond. Adică, acea transmitere comunitară fără simptomatologie, fără ca pacienţii să prezinte o paleta de simptome, cea care prezintă, de fapt, cea mai periculoasă verigă din acest lanţ epidemiologic. La pacientul care este simptomatic ştii ce măsuri să adopţi, ştii că trebuie să-l izolezi, ştii că acea persoană e un pericol. Dar persoana care e doar purtătoare, fără să fie simptomatică, acea persoană poate să fie oricine în comunitate şi poate să constituie un pericol.”, a declarat Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte SNMF.

Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, numărul persoanelor purtătoare de SARS COV2 ar putea fi foarte mare, iar o testare a tuturor oamenilor este imposibilă. Prin aceste teste PCR realizate pe eşantioane de populaţie, după criterii stabilite de epidemiologi, autorităţile ar putea afla care sunt zonele vulnerabile şi ar putea fi luate măsuri.

„Dacă noi, de exemplu, la nivel naţional, vom avea un număr de 10% din persoane care au dezvoltat deja tipul de anticorpi, un eventual al doilea val nu va mai avea aceeaşi amplitudine pentru că va întâlni 10 % din persoane care nu vor dezvolta boala şi care vor prezenta două caracteristici: unu- nu vor mai dezvolta boala; doi- vor constitui o barieră în transmiterea bolii, va încetini această transmitere a bolii.”, a declarat Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte SNMF, potrivit Mediafax.

Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, aceste teste sunt esenţiale pentru a putea trece la relaxarea măsurilor din 15 mai.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase