Home » D:News » Emoțiile care te cuprind atunci când te pregătești de lansarea în spațiu. Doi astronauți NASA explică prin ce au trecut

Emoțiile care te cuprind atunci când te pregătești de lansarea în spațiu. Doi astronauți NASA explică prin ce au trecut

Emoțiile care te cuprind atunci când te pregătești de lansarea în spațiu. Doi astronauți NASA explică prin ce au trecut
Ultima lansare Shuttle, 2011. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 27.05.2020

Dacă totul decurge cum trebuie, sâmbătă, 30 mai, doi astronauți ai NASA vor decola la bordul rachetei SpaceX Falcon 9 din Florida, cu destinația Stația Spațială Internațională (ISS). Aceasta va prima misiune cu echipaj uman a SUA din 2011, atunci când Space Shuttle Orbiter a parcurs ultimul zbor.

GALERIE FOTO

Atunci când Shuttle și-a făcut debutul pe rampa de lansare de la Kennedy Space Center în 1981, la bord se aflau doi astronauți.

Unul dintrei acei astronauți și unul care a fost la bordul Shuttle în 2011 oferă acum detalii despre ce gânduri le treceau prin minte și ce sentimente îi încercau în acele momente. De asemenea, astronauții încearcă să explice ce ar putea fi diferit pentru cei care se îndreaptă spre ISS de data aceasta.

12 aprilie 1981

Robert Crippen, acum în vârstă de 82 de ani, își amintește cum prima misiune Shuttle a decolat la doar două zile după ce lansarea programată a fost anulată. „Am fost plăcut surprins pentru că era un vehicul destul de complicat și erau multe lucruri care ar fi putut să ducă la anularea zborului. Dar totuși a funcționat”, a spus Crippen, care pe atunci avea 43 de ani și era încă un „boboc spațial”. Alături de el s-a aflat la bord comandantul John Young, care a murit în 2018 la vârsta de 87 de ani.

Crippen își amintește că ritmul său cardiac a ajuns la aproape 130 de bătăi ale inimii pe minut înainte de lansare. „Doar în momentul în care numărătoarea a ajuns la 1 minut am realizat cu adevărat ce tocmai urma să facem”, a spus Crippen. „Atunci mi-a crescut pulsul și eram extrem de entuziasmat”, a continuat Crippen.

Astronautul a mai participat la alte trei misiuni spațiale după asta, dar, bineînțeles, prima este cea care l-a marcat profund. „Nimic cu se compară cu primul zbor. La primul zbor, ascensiunea care durează 8,5 minute a părut că a trecut în 30 de secunde”, a mai explicat acesta.

Aproape 40 de ani mai târziu, Crippen este pregătit să vadă cum NASA și SpaceX participă la încă un eveniment important. „Era și timpul”, a răspuns Crippen, întrebat de lansarea Crew Dragon, potrivit PopularScience.

8 iulie 2011

La 30 de ani de la zborul monumental făcut de Crippen și Young, Rex Walheim și alți trei astronauți s-au urcat la bordul Shuttle. Avea să fie ultima misiune a navei. Walheim a mai zburat la bordul navei de trei ori, dar își aduce aminte atât de bine momentul decolării.

Sursa foto: Hepta.ro

Urcarea la bordul vehiculului spațial, cu aproape 90 de minute înainte de decolare, necesita ceva „gimnatiscă”, a explicat Walheim. „Te simți de parcă ești în vârful unei clădiri cu 15 etaje. Shuttle e solidă ca o stâncă”, a adăugat astronautul.

Totuși, acel sentiment a durat doar până la momentul lansării. „Cu doar șase secunde înainte, motorul principal se aprinde. Iar acum, această clădire superbă care pare solidă ca o stâncă începe să tremure de parcă se dezmembrează”, a continuat Walheim.

„Cred că este cel mai frumos vehicul care a avut vreodată șansa să zboare în spațiu”, a mai adăugat astronautul. Bineînțeles, NASA a scos de atunci din folosință Shuttle.

30 mai 2020

Cât despre lansarea Crew Dragon, senzațiile de la bord ar trebui să fie diferite față de cele descrise de Crippen și Walheim. „Cred că noi ne așteptăm ca, având experiența cu Shuttle, primul stadiu să fie dur și instabil”, a transmis Robert Behnken.

Astronautul veteran al NASA va fi la bordul navei. „Ne așteptăm ca Dragon să aibă un pic din amândouă. Ne așteptăm să fie lină, dar și zgomotoasă pentru acea parte inițială a lansării”, a adăugat Behnken.

Sistemul SpaceX are un design clasic și retrograd. Sistemul include o capsulă, în loc de un avion spațial unic precum Shuttle.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Drumul lung și plin de obstacole al SpaceX. De la trei lansări eșuate la prima misiune umană în spațiu

Cele 13 etape ale primei misiuni SpaceX cu echipaj uman

SpaceX a lansat în spaţiu alţi 60 de sateliţi pentru reţeaua de internet global Starlink. A avut însă probleme cu primul etaj al rachetei – VIDEO

SpaceX tocmai a lansat un joc video gratuit disponibil pentru orice browser. Poţi să duci misiunea până la capăt?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase