Home » D:News » Cele 13 etape ale primei misiuni SpaceX cu echipaj uman

Cele 13 etape ale primei misiuni SpaceX cu echipaj uman

Publicat: 25.05.2020

Misiunea Crew Dragon Demo-2 va fi lansată în data de 27 mai 2020.

GALERIE FOTO

Crew Dragon Demo-2, prima misiune cu echipaj uman desfășurată de SpaceX, va fi lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Statele Unite ale Americiim în data de 27 mai. Capsula Crew Dragon va folosi propulsoare Falcon9 pentru a se desprinde de la sol și a porni într-o călătorie de 19 ore către Stația Spațială Internațională. Space a creat o listă cu toți cei 13 pași pe care această misiune îi va urma de la lansare până la revenirea pe Pământ.

  1. Sosirea astronauților

Cei doi astronauți, Doug Hurley și Bob Behnken vor ajunge la platforma de lansare la bordul unor Tesla Model X, renunțându-se astfel la tradiția folosirii „Astrovan-ului”. Acest vehicul și-a primit numele de la un termen folosit de către Centrul de Control: „astronaut transfer van” pentru a desemna vehiculul folosit de către NASA de-a lungul deceniilor pentru transportarea astronuților către platforma de lansare.

Mașinile vor parcurge cei 14 kilometri către platforma de lansare după micul dejun și echiparea astronauților în costumele spațiale. După ce aceste două sarcini vor fi executate, astronauții sunt așteptați să ajungă la platforma de lansăre cu trei ore înaintea lansării.

  1. Îmbarcarea

Cu două ore și 15 minute înainte de lansare, cei doi astronauți se vor îmbarca la bordul capsulei Crew Dragon. Pentru a face asta, astronauții vor folosi noul braț de acces al echipajului, un hol suspendat, pe care SpaceX l-a adăugat platformei 39A în timpul lucrărilor de renovare pentru lansările comerciale.

Echipajele de la sol se vor asigura că astronauții sunt așezați în siguranță în interiorul navei spațiale înainte de a închide trapa la T-minus 1 oră și 50 de minute.

  1. Lansarea

Planul NASA și al SpaceX prevăd ca la ora locală 16:33, 23:35 ora Bucureștiului, să aibă loc decolarea. Cu patru ore și 30 de minute înainte de pornirea motoarelor, Departamentul Meteorologic al Forțelor Aeriene SUA va stabili dacă condițiile atmosferice sunt optime pentru lansare.

  1. Reîntoarcerea propulsoarelor Falcon 9

La aproximativ 2,5 minute de la decolare, prima etapă a rachetei Falcon 9 se va separa de etapa superioară și se va îndrepta înapoi pe Pământ.

SpaceX plănuiește să recupereze racheta cu ajutorul unei nave care va fi staționată în Oceanul Atlantic.

  1. Separarea Crew Dragon

La doar câteva secunde de la separarea primei etape, a doua etapă a rachetei își va aprinde motoarele timp de aproximativ șase minute. Ulterior, Dragon Crew se va separa și de cea de-a doua etapă a rachetei și se va afla în spațiu fără asistență, pentru prima dată.

În cazul zborurilor comerciale ale SpaceX, în această etapă, capsula ar trebui să-și extindă panourile solar, în cazul acestei lansări acestea au fost încorporate în corpul navei.

  1. Apropierea de ISS

După separarea de treapta superioară a rachetei, Crew Dragon va efectua o serie de manevre pentru a se apropia de ISS, aflată la o altitudine de 400 de kilometri.

  1. Andocarea la bordul ISS

Odată ce Crew Dragon se va apropia de limita de 200 de metri de ISS, vor începe procedurile de andocare. Apoi nava spațială se va orienta foarte lent spre stație și se va conecta la aceasta cu ajutorul unui sistem de andocare complet autonom. În cazul unei urgențe, astronauții de la bord pot prelua controlul manual asupra navetei.

  1. 1-4 luni în spațiu

Durata exactă a misiunii celor doi astronauți care vor călători cu Crew Dragon încă nu este stabilită, NASA și SpaceX aproximând un interval de 30-119 zile.

Timpul petrecut în spațiul al misiunii Demo-2 va depinde de starea capsulei Crew Dragon orbită, precum și de progresul pe următorului vehicul construit de SpaceX, care urmează să fie lansat să fie lansat la sfârșitul acestui an.

O altă necunoscută este reprezentată de către ieșirile în spațiu,  NASA i-a instruit pe cei doi astronauți pentru a putea executa astfel de manevre în cazul în care acestea ar fi necesare. Activitatea noilor astronauți se va concentra asupra experimentelor care au loc la bordul ISS.

  1. Întoarcerea la sol

Procedurile pentru întoarcerea la sol, explică oamenii de știință, le vor oglindi pe cele realizate la lansare. Din momentul detașării de la bordul ISS până la revenirea la sol, cercetătorii estimează că vor trece aproximativ două zile.

  1. Aruncarea „bagajelor”

Odată cu apropierea de atmosfera terestră, Crew Dragon va renunța la „bagajul” său. Acesta este un modul cilindric care conține panourile solare și alte echipamente necesare pentru zborurile sale către și dinspre stația spațială.

  1. Intrarea în atmosferă

Crew Dragon va intra în atmosfera terestră cu o viteză de aproximativ 27.000 de kilometri pe oră. Contactul cu particulele din atmosfera terestră va acționa ca o frână și va reduce viteza navei, aducând și o creștere a temperaturii exterioare.

Un scut termic îi protejează pe astronauți de aceste temperaturi extreme, dar nava spațială nu va arăta la fel de curată la întoarcerea ca înainte de lansare. Când misiunea Demo-1 s-a întors din zborul său de test din martie 2019 întreaga suprafață a navei era acoperită arsuri.

  1. Deschiderea parașutelor

Odată ce Crew Dragon a finalizat faza de reintrare în atmosferă, aceasta își va desfășura cele patru parașutele care vor încetini vehiculul pe măsură ce coboară coastele statului Florida.

  1. Recuperarea navei din apele oceanului

Un echipaj de căutare și recuperare va ajuta echipajul Demo-2 să iasă din capsulă și să o ridice din apă, astfel încât să se poată fi dusă la centrul de la Cape Canaveral. Acolo, echipele de specialiști de la SpaceX și NASA o vor inspecta.

Citește și:

Astronauţii americani au testat costumele spaţiale proiectate de către SpaceX

SpaceX tocmai a lansat un joc video gratuit disponibil pentru orice browser. Poţi să duci misiunea până la capăt?

Elon Musk a împărtăşit planurile SpaceX pentru 2020

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase