Home » D:News » Efectul misterios pe care îl are anestezia asupra cunoștinței a fost în sfârșit deslușit

Efectul misterios pe care îl are anestezia asupra cunoștinței a fost în sfârșit deslușit

Efectul misterios pe care îl are anestezia asupra cunoștinței a fost în sfârșit deslușit
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 07.06.2020

Chirurgia ar putea fi de neimaginat fără ajutorul anesteziei generale. Așa că ar putea fi surprinzător faptul că în ciuda istoriei sale de 175 de folosință în medicină, oamenii de știință nu pot explica cum de anestezia face ca pacienții să-și piardă temporar cunoștința.

Iată că un nou studiu a elucidat acest mister medical atât de îndelungat. Folosind tehnici microscopice moderne, alături de experimente cu celule vii și muște, oamenii de știință au arătat cum grupurile de lipide din membrana celulară dispar în cadrul unui mecanism în două părți.

Expunerea temporară la anestezie face ca grupurile de lipide să se transforme dintr-o stare ordonată într-una dezordonată, iar apoi să se schimbe la starea inițială. Astfel, au loc o mulțime de efecte succesive care cauzează în cele din urmă schimbările de cunoștință.

Efectul misterios pe care îl are anestezia asupra cunoștinței

Descoperirea a fost făcută de chimistul Richard Lerner și biologul molecular Scott Hansen. Astfel, o dezbatere veche de un secol, care mai punea pe gânduri și astăzi oamenii de știință, a fost în sfârșit rezolvată.

A fost nevoie de aproape cinci ani de experimente, dezbateri și provocări pentru a ajunge la concluzia că este vorba despre un proces în două părți care începe în membrană, au spus cei doi cercetători. Anestezia perturbă grupurile de lipide în membrana celulară pentru a iniția un semnal, scrie MedicalXpress.

„Considerăm că acest proces este folosit și pentru alte funcții cerebrale în afară de cunoștință, așa că acum putem rezolva și alte mistere ale creierului”, a declarat Lerner.

„Acesta este bunicul misterelor medicale. Atunci când studiam medicina la Stanford, aceasta era problema pe care doream să o rezolv cel mai mult. Anestezia este de o importanță atât de mare încât nu puteam să cred că nu știm cum de oamenii își pierd cunoștința din cauza sa”, a mai adăugat chimistul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum formează creierul amintiri? Un studiu dezvăluie procesul neaşteptat al minţii

10 descoperiri impresionante despre creier care au fost făcute în 2019

Cum a supraviețuit o bucată de creier din Epoca Fierului?

Cercetătorii au descoperit „centrul stresului” din creierul uman

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase