Educaţia sexuală, înlocuită cu „educație sanitară” și  predată doar cu acordul părinților, în școlile din România

03 06. 2020, 16:41
În școlile din România se va preda educație sanitară, nu sexuală / Credit foto: Profimedia

Camera Deputaţilor a votat proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări, materia urmând a se numi „educaţie sanitară”, nu sexuală și va fi predată doar cu acordul părinților.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, miercuri, proiectul care prevede predarea Educaţiei sexuale în şcoli.

Proiectul a fost votat cu modificările aduse în comisia pentru muncă, astfel încât predarea să se facă doar cu acordul părinţilor. Materia nu se va numi educaţie sexuală, ci sanitară, potrivit unui amendament adoptat, inițiat de liberalii Robert Sighiartău, Florica Cherecheş şi social-democraţii Elena Hărătău, Adrian Solomon, Nicuşor Halici şi Titus Corlăţean.

Biserica Ortodoxă Română a arătat nemulţumiri privind predarea educaţiei sexuale în şcoli.

Legea, care a fost aprobată cu 269 devoturi „pentru”, trei ”împotrivă” şi 35 de abţineri, urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

De unde învață adolescenții români despre sex

Educația sexuală în școli este esențială, spun terapeuții, pentru că adolescenții învață despre sex din filmele interzise vârstei lor, cum nu primesc informații nici acasă, nici la școală. Prietenia cu beneficii şi fără angajamente este un alt concept pe care copiii îl cred cool şi îl practică.

Adolescenţii din ziua de azi au probleme reale legate de educaţia sexuală. Terapeutul Cristina Varo spune că aceştia ajung să înveţe despre sex de la prieteni şi din filmele interzise pentru vârsta lor.

Din dorinţa de a căuta experienţe „tari”, unii explorează lucrurile „interzise” ori tabu, ca răspuns la o curiozitate naturală.

Pentru că nu sunt pregătiţi moral să facă faţă, vor avea mai apoi de suferit, susţine specialistul.

„Inclusiv ‘Cele 50 de umbre ale lui Grey‘, acea carte, a fost o modă realmente a tinerelor care doreau să experimenteze şi doreau să fie agresate. Li se părea că era ceva firesc şi că făcea parte din a îţi explora senzualitatea, când ele de fapt încă sunt fragile, habar nu au”, a spus Cristina Varo, terapeut, coach şi trainer în relaţii, citată de Mediafax. 

Prietenia cu „beneficii” este un alt concept experimentat de tinerii din România.

„Un alt concept cu care m-am întâlnit la tineri este ‘friends with benefits’, să avem relaţii sexuale, noi suntem prieteni, dar nu avem niciun angajament, nicio obligaţie unul faţă de altul. Dar mai devreme sau mai târziu unul dintre ei ajunge să se implice, iar uzura asta morală lasă răni. Tocmai de aceea mi se pare esenţial să fie făcută educaţia sexuală în şcoli”, a mai spus Cristina Varo.

Vă recomandăm să citiți și:

Cartea de ştiinţă cu mai multe vânzări decât ”50 de umbre ale lui Grey”. Care este secretul

Trilogia erotică „Cincizeci de umbre ale lui Grey”, asociată cu creşterea cazurilor de boli sexuale

Noul roman erotic al autoarei seriei ”Fifty Shades”, adaptat pentru marele ecran

Maria cea SÂNGEROASĂ. Ce făceau armatele la ordinele ei