Prima pagină D:News

Trilogia erotică "Cincizeci de umbre ale lui Grey", asociată cu creşterea cazurilor de boli sexuale

Teodora Nicolau 05.27.2014 | ● Vizualizări: 716

O creştere a incidenţei bolilor cu transmitere sexuală, mai ales în rândul cuplurilor de peste 50 de ani, determinată de renunţarea la utilizarea prezervativelor, a fost pusă de specialiştii britanici pe seama efectului creat de trilogia "Cincizeci de umbre ale lui Grey", de E. L. James.

Potrivit directoarei comitetului Asociaţiei medicilor din Marea Britanie, Charlotte Jones, citată de dailymail.co.uk, trilogia "Cincizeci de umbre ale lui Grey/ Fifty Shades of Grey", de E. L. James, le-a făcut pe cuplurile cu vârsta de peste 50 de ani să experimenteze mai mult în plan sexual, fenomen care le-a expus într-o măsură tot mai mare bolilor cu transmitere sexuală.

Charlotte Jones a spus că trilogia "Fifty Shades of Grey" a contribuit la sporirea încrederii sexuale a cuplurilor, însă aceasta a avertizat că există mari riscuri de contractare a unor boli cu transmitere sexuală în urma renunţării la utilizarea prezervativului.

"Când discutăm despre ignorarea sexului protejat, întotdeauna ne gândim la vulnerabilitatea tinerilor. Dar există acest efect «Cincizeci de umbre ale lui Grey», din cauza căruia persoanele mai în vârstă experimentează mai mult, dar nu folosesc neapărat prezervativ. Orice persoană, indiferent de vârstă, care are o nouă relaţie, ar trebui să se gândească la sexul protejat şi în special la rolul prezervativului", a spus Charlotte Jones.

Charlotte Jones a spus că a crescut numărul cazurilor de gonoree, sifilis, precum şi incidenţa infecţiilor vaginale şi clamidiozei, recomandând vizita la medic în cazul apariţiei simptomelor specifice.

"Cincizeci de umbre ale lui Grey", tradus în limba română la Editura Trei, este primul volum al unei trilogii care a marcat o nouă eră în industria cărţii: după ce a devenit un hit mondial ca e-book, trilogia a fost publicată în format de carte tipărită, înregistrând vânzări de 40 de milioane de exemplare în doar patru luni. Cele trei romane au fost traduse în peste 37 de ţări, iar apariţia lor a fost salutată de celebrele publicaţii New York Times şi Wall Street Journal.

Trilogia "Cincizeci de umbre" este completată de "Cincizeci de umbre întunecate" şi de "Cincizeci de umbre descătuşate".

Universal Pictures a achiziţionat drepturile de ecranizare a trilogiei, iar filmul, cu Jamie Dornan şi Dakota Johnson în rolurile principale, va fi lansat pe 14 februarie 2015, de Sfântul Valentin.

Sursa: Mediafax