Home » D:News » Oamenii de știință arată cum ai putea să-ți încarci bateriile cu umiditatea din aer

Oamenii de știință arată cum ai putea să-ți încarci bateriile cu umiditatea din aer

Oamenii de știință arată cum ai putea să-ți încarci bateriile cu umiditatea din aer
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 13.06.2020

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv au descoperit că vaporii de apă din atmosferă au potențialul de a deveni o posibilă sursă de energie regenerabilă.

Până acum, tensiunea generate în experimentele cercetătorilor din Tel Aviv este extrem de scăzută. Însă, dacă tensiunea va crește, oamenii de știință spun că fenomenul ar putea fi folosit pentru a încărca baterii.

„Dacă o baterie AA are 1.5V, ar putea exista o soluție practică în viitor pentru a dezvolta baterii care pot fi încărcate cu vapori de apă din aer”, a explicat Colin Price, cercetător la Universitatea Tel Aviv și unul dintre autorii noului studiu.

Fenomenul natural din spatele descoperirii este motivul pentru care fulgerele se produc în natură.

„Electricitatea din furtuni este generate doar de apă aflată în diferite faze, precum vapori de apă, picături de apă și gheață. Cele câteva zeci de minute necesare pentru dezvoltarea norilor sunt motivul pentru care ajungem de la picături de apă la descărcări electrice uriașe cum sunt fulgerele”, a mai spus Price.

Cum ai putea să-ți încarci bateriile cu umiditatea din aer

Studii științifice vechi de sute de ani au descoperit că picăturile de apă din aer ar putea alimenta suprafețe din metal. În timpul cercetătorilor, oamenii de știință din Tel Aviv s-au concentrat pe acel fenomen și au văzut că tensiunea electrică a apărut doar atunci când umiditatea din aer a ajuns trecut de 60%. Acestea sunt condiții atmosferice extrem de obișnuite pe Pământ.

Cercetătorii au aflat că materiale precum zinc sau oțel inoxidabil s-au alimentat cu aproape 1 V, potrivit Futurism.

„Apa este o moleculă foarte specială. În timpul coliziunilor moleculare, apa poate transfera tensiune electrică de la o moleculă la alta. Prin intermediul frecării, se poate ajunge la electricitate statică”, a mai subliniat Price. Tensiunea electrică produsă de umiditatea din aer ar putea fi folosită în cele din urmă drept sursă de energie verde, consideră cercetătorul.

Oamenii de știință mai spun că tehnologia ar putea avea un impact uriaș în țările slab dezvoltate. Comunități întregi nu au acces constant la electricitate, însă umiditatea din aer este crescută.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bateria sodiu-ion care poate concura cu modelele comerciale actuale bazate pe litiu-ion

O baterie nouă poate alimenta dispozitivele pentru cinci zile

Ce se întâmplă în interiorul unei baterii înainte să explodeze

O alternativă mult mai ieftină ar putea duce la o nouă generaţie de baterii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase