Home » D:News » Minge de foc spectaculoasă pe cerul Australiei. Fenomenul i-a nedumerit până și pe astronomi

Minge de foc spectaculoasă pe cerul Australiei. Fenomenul i-a nedumerit până și pe astronomi

Minge de foc spectaculoasă pe cerul Australiei. Fenomenul i-a nedumerit până și pe astronomi
Sursa foto: Twitter Marian Rudnyk
Publicat: 18.06.2020

O lumină albastră ciudată a apărut, luni, pe cerul nopții și a surprins locuitorii din vestul Australiei. Însă, fenomenul a nedumerit până și comunitatea astronomică.

Mingea de foc de culoare albastră a fost observată puțin după miezul nopții, la data de 15 iunie. „A fost cu adevărat spectaculos”, a declarat Glen Nagle, de la stația de monitorizare a NASA din Canberra. Mai mulți oameni din regiunea Pilbara au anunțat că au văzut fenomenul, precum și locuitorii din nordul și sudul Australiei.

Nenumărați martori au filmat fenomenul. Mingea de foc trece rapid pe cer. Inițial, apare de culoare galbenă sau portocalie, cu o coadă scurtă în spatele ei. Apoi, după doar câteva secunde, mare parte din mingea de foc devină albastră.

Minge de foc spectaculoasă pe cerul nopții în Australia

Oamenii de știință nu știu cu certitudine încă ce anume era obiectul care a intrat în atmosfera Pământului și a creat spectacolul incredibil de lumină. Unii astronomi amatori au spus că ar fi fost deșeuri artificiale, probabil de la o lansare de rachetă. Însă, teoria pare improbabilă, potrivit lui Renae Sayers, cercetător la Centrul Spațial și Tehnologic al Universității Curtin.

Atunci când deșeurile spațiale intră în atmosferă, „vedem scântei și pocnituri”, a spus Sayers. „Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că obiectele iau foc. Bucăți mari de metal și panouri solare se mișcă în continuu”, a adăugat cercetătorul.

Fenomenul a nedumerit până și comunitatea astronomică

Pe de altă parte, mingea de foc care a traversat cerul din Pilbara, a trecut lin pe cerul înstelat. Așadar, cel mai probabil, obiectul era unul natural. Culoarea albastră indică un conținut ridicat de fier, potrivit lui Glen Nagle, de la stația de monitorizare a NASA din capitala Australiei.

Mulți meteoriți au un conținut ridicat de fier. Unii ar putea fi chiar și nuclee de asteroizi antici, potrivit Live Science.

Meteoriții îndeajuns de strălucitori încât să fie clasificați drept mingi de foc sunt rari. Însă, întâlnirile cu roci spațiale sunt obișnuite. Potrivit NASA, aproape 49 de tone de materie din meteoriți cad pe Terra în fiecare zi.

Majoritatea rocilor spațiale se descompun complet sau ajung de mărimea unei pietricele după ce trec prin atmosfera Pământului.

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Spectacol de lumină neașteptat. Posibil meteor surprins în timp ce explodează deasupra Turciei

Lacul din craterul unui meteorit și-a schimbat brusc culoarea

Un meteorit ar fi scos Pământul din era glaciară şi a format cel mai vechi crater de impact de pe Terra

O proteină completă, descoperită într-un meteorit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase