Home » D:News » Un nou plan pentru curățarea orbitei

Un nou plan pentru curățarea orbitei

Publicat: 03.07.2020
Un nou plan pentru curățarea orbitei
Credit foto: StartRocket

Un start-up din Rusia propune folosirea unui satelit care va folosi spuma pentru a strânge deșeurile spațiale.

GALERIE FOTO

În ultimii ani suntem martorii unei creșteri a activităților spațiale, fie ele de explorare, dar și comerciale. Un număr tot mai mare de rachete transportă o multitudine de încărcături pe orbita terestră sau mai departe.

Deși nu ne putem da seama cu ochiul liber, în mod cert, orbita terestră devine un loc aglomerat, sateliții și instrumentele științifice având șanse deloc neglijabile de a se ciocni de sateliți dezactivați sau de deșeuri rămase de la lansările spațiale. Dacă situația nu este ținută sub control în timp util am putea se ne află într-o situație asemănătoare Sindromului Kessler.

În 1978, astronomul Donald J. Kessler a teoretizat posibilitatea ca poluarea orbitei să ducă la un eveniment în cascadă care să facă imposibilă părăsirea planetei pentru mai multe generații.

Pânja de păianjen din spațiu

Un start-up rusesc, StartRocket, lucrează la un sistem care ar putea colecta aceste deșeuri spațiale: Foam Debris Catcher. Acesta este un mic satelit autonom care va colecta diferite obiecte din orbită cu ajutorul unei spume pe bază de polimeri, notează Space.

Estimările cercetătorilor de la Agenția Spațială Europeană arată că pe orbită se află peste 129 de milioane de deșeuri, iar dintre aceste 34.000 au cel puțin 10 centimetri. Aceste viteze au viteze extrem de mari, aproximativ 28.200 km/h și ar putea provoca daune semnificative în cazul unui impact.

Fondatorul startup-ului este de părere  că umanitatea trebuie să acționeze rapid în această direcție, altfel riscăm să fim prizonierii unei „închisori din deșeuri”.

Cercetătorii StartRocket încă lucrează la dezvoltarea formulei optime pentru spuma polimerică și speră ca în 2022 să poată lansa un mic satelit care să testează această idee. Dacă totul merge conform planurilor atunci în 2023 start-up-ul va lansa primul satelit care va curăța orbita.

Unii oameni de știință sunt de părere că spuma pe care cercetătorii vor să o folosească pentru a curăța orbita terestră ar putea avea aplicații și în afara orbitei terestre. iar după cum explică oficialii StartRocket aceasta ar putea fi folosită pentru a realiza construcții pe Marte la prețuri reduse.

Citește și:

Un start up vrea să construiască hoteluri orbitale folosind deşeuri spaţiale

Canada vrea să se implice în curăţarea deşeurilor spaţiale

Deşeurile spaţiale, un pericol pentru instrumentele ştiinţifice

În Japonia va fi amplasat un radar cu scopul urmăririi deşeurilor spaţiale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase