Home » D:News » Decizia deputaților în privința țigărilor electronice 

Decizia deputaților în privința țigărilor electronice 

Publicat: 30.06.2020
Decizia deputaților în privința țigărilor electronice 

Deputații au respins, marți, un proiect de lege care prevdea, printre altele, interzicerea dispozitivelor electronice de tip „țigaretă electronică” și a dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, cât și a țigaretelor clasice în spațiile publice închise.

Raportul de respingere a proiectului de lege a fost aprobat cu 233 de voturi ”pentru”, 29 ”împotrivă” și 23 abțineri.

Potrivit raportului, Directiva Uniunii Europene 4 2015/1535 transpusă prin Hotărârea Guvernului nr.1016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, iar această procedură de notificare nu a fost realizată ceea ce, conform jurisprudenței Curții de justiție a Uniunii Europene, ar determina inopozabilitatea prevederilor legii față de terți în eventualitatea unui litigiu.

Ce cuprindea proiectul de lege privind tutunul

Proiectul de lege supus dezbaterii avea ca obiect de reglementare:

  • actualizarea definițiilor publicității, promovării și sponsorizării tuturor produselor din tutun, directe sau indirecte;
  • introducerea noțiunii de „produs similar produselor din tutun”;
  • eliminarea expunerii și publicității produselor din tutun și produselor similare la punctele de vânzare, cu permiterea expunerii şi publicității doar în magazinele special amenajate;
  • interzicerea acțiunilor de promovare a produselor din tutun, cu excepția magazinelor special amenajate;
  • interzicerea acțiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun și similare;
  • interzicerea fumatului în vehiculele în care se află minori și femei însărcinate;
  • introducerea posibilității ca persoanele cu afecțiuni psihice internate în unități sanitare, în baza unei hotărâri emisă de o instanță de judecată să poată fuma doar în spatii special amenajate;
  • introducerea contribuției pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

Certuri în Parlament privind proiectul legat de țigările electronice

În timpul dezbaterilor deputatul Emanoil Ungureanu a acuzat un fals făcut la redactarea raportului.

`Cine a scris acest raport a comis un fals. Un alt lucru fals în comisie este că de la Guvern ar fi un ultim aviz negativ. Este fals, ultimul aviz din luna iunie e pozitiv. Vă dați seama cât de mare a fost presiunea industriei tutunului asupra acestui proiect?”, a spus Ungureanu, potrivit Mediafax.

La rândul său, deputatul USR Tudor Pop a spus că este „incredibil că sănătatea copiilor noștri a ajuns să fie tratată politic”.

„Problema e că tinerii le cumpără ușor, iar acest lucru e pentru că legislația e învechită. Industria tutunului promovează agresiv acest tip de fumat. Vi se pare normal? Vi se pare sănătos? De ce are acest proiect raport de respingere? Decizia a fost luată de industria tutunului, care se pare că face legea în parlament”, a mai spus Pop.

Președintele Comisiei de Sănătate, Corneliu Buicu, a catalogat discursurile deputaților USR drept „demagogie ieftină”, precizând că parlamentarii au în discuție modificarea legii tutunului.

„Nerespectarea unui regulamentului european a făcut ca acest proiect să fie respins. La nivelul comisiei de sănătate au avut loc discuții în acest sens”, a mai spus Buicu.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase