Home » D:News » Imaginile istorice de la prima aselenizare au fost refăcute cu ajutorul inteligenței artificiale. Rezultatele arată uimitor

Imaginile istorice de la prima aselenizare au fost refăcute cu ajutorul inteligenței artificiale. Rezultatele arată uimitor

Publicat: 27.07.2020

Pe cât de palpitant este să ne uităm la filmările istorice din timpul misiunilor Apollo, trebuie să recunoaștem că uneori calitatea lasă de dorit.

Deși NASA a încercat să restaureze și să îmbunătățească unele dintre cele mai populare imagini de la misiunile Apollo, unele au rămas încețoșate și neclare.

Însă acum, oamenii se pot bucura de o calitate superioară datorită noilor tehnologii de inteligență artificială.

Un specialist în restaurarea de fotografii și filme, numit DutchSteamMachine, a folosit „magia” inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți filmul original Apollo, astfel creând clipuri video uimitor de clare și vii.

De la 12 cadre pe secundă, la 60 FPS

„Chiar mi-am dorit să ofer o experiență care nu a mai fost văzută cu aceste imagini vechi”, a spus specialistul.

Iată cum arată o filmare îmbunătățită de la misiunea Apollo 16 cu Charlie Duke și John Young, înregistrarea inițială făcută cu 12 cadre pe secundă (FPS) fiind îmbunătățită la 60 FPS.

„Oamenii au folosit aceleași programe AI pentru a restaura filme vechi din anii 1900 și pentru a le oferi calitate înaltă și culoare. Această tehnică a fost foarte potrivită pentru a fi aplicată unor filmări mai noi”, a mai explicat specialistul.

DutchSteamMachine se uită mai întâi la ce FPS a fost făcută filmarea inițială, astfel de informații fiind disponibile în documentele NASA sau, după cum este cazul cu misiunea Apollo 16, astronauții au anunțat frecvența atunci când au pornit înregistrarea.

Mai multe filmări Apollo urmează să fie îmbunătățite

„Din păcate, frecvența pare uneori să varieze și nu funcționează așa cum trebuie. Așadar, cea mai bună cale de a afla frecvența cadrelor pe secundă este să asculți astronauții în timp ce vorbesc despre FPS”, a mai spus specialistul, potrivit Science Alert.

„Am de gând să îmbunătățesc și alte filmări ca acestea. Mai mult filmări istorice și din spațiu vor fi publicate canalul meu de Youtube în mod constant”, a anunțat DutchSteamMachine.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care au fost erorile misiunii Apollo 13?

48 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute – VIDEO

Apollo 11, o cronologie a primei aselenizări

Apollo 9, misiunea rar amintită, dar care a pus bazele explorării umane a cosmosului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase