Home » D:News » Un nou sistem de inteligenţă artificială generează cuvinte care nu există. De ce ar putea fi periculos

Un nou sistem de inteligenţă artificială generează cuvinte care nu există. De ce ar putea fi periculos

Un nou sistem de inteligenţă artificială generează cuvinte care nu există. De ce ar putea fi periculos
Un nou sistem de inteligenţă artificială generează cuvinte care nu există
Publicat: 19.05.2020

Un nou sistem de Inteligenţă Artificială (IA) a fost creat pentru a genera cuvinte care nu există. Algoritmul a fost dezvoltat de un fost programator al reţelei de socializare Instagram care a ajutat la realizarea algoritmului de recomandări al aplicaţiei.

Sistemul poate fi accesat prin intermediul unui website care generează artificial definiţii pentru cuvinte care, de fapt, nu există.

ThisWordDoesNotExist.com generează cuvinte noi precum „wacamole” (o porţie individuală de aluat de gofre combinat cu un amestec dulce de mălai), „pileset” (formarea unei mase, sau crearea unei forme), ori „prayman” (liderii bărbaţi dintr-o societate sau întreprindere).

Website-ul a fost dezvoltat de Thomas Dimson, programatorul care a lucrat pentru Instagram şi a construit algoritmul pentru recomandări al aplicaţiei.

Inteligenţa artificială care generează noi cuvinte este bazată pe Transformers, un algoritm de procesare a limbii naturale, dar şi pe algoritmul GPT-2. Acesta poate prezice ce cuvinte urmează într-un text şi care poate produce literatură aproape identică cu cea creată de oameni.

GPT-2 şi-a câştigat notorietatea pentru că a fost „prea periculos pentru a fi lansat”.

Website-ul funcţionează cu ajutorul bazelor de date a 8 milioane de pagini web, luate din conţinutul cel mai popular al site-ului de social media Reddit. Algoritmii sunt capabili să depisteze atunci când un cuvânt apare alături de altul. Prin folosirea acestei informaţii şi repetarea acesteia de mai multe ori. IA poate genera noi cuvinte şi propoziţii.

De ce ar putea inteligența artificială să fie periculoasă

Totuşi, la fel ca orice alt sistem de IA, acesta nu este perfect. Un mic avertisment din josul paginii web spune că „aceste cuvinte nu sunt revizuite şi pot fi discriminatorii”.

Sistemele de inteligenţă artificială sunt criticate deseori pentru că nu pot fi reglementate şi pot fi folosite drept arme, potrivit Independent.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Microsoft a lansat primul laborator dotat cu inteligenţă artificială în cadrul ASE Bucureşti

Inteligenţa artificială a identificat un compus care poate elimina mai multe specii de bacterii rezistente la antibiotice

În ce galaxii ar putea să apară viaţa inteligentă?

Inteligenţa artificială arată data exactă la care se va termina pandemia COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase