Home » D:News » O matriță medievală pentru bijuterii, descoperită în Elveția

O matriță medievală pentru bijuterii, descoperită în Elveția

Publicat: 28.07.2020
O matriță medievală pentru bijuterii, descoperită în Elveția
Matrița a fost folosită pentru producerea bijuteriilor și obiectelor religioase.

Matrița a fost folosită pentru producerea bijuteriilor și obiectelor religioase.

Arheologii au descoperit în Chur, capitala cantonului elvetian Grisons, o matriță din piatră folosită pentru producerea diferitelor bijuterii și obiecte religioase, notează The History Blog.

Matrița se dovedește a fi o descoperire extrem de importantă pentru regiune, dar și pentru Elveția și asta deoarece până acum au mai fost descoperite doar trei artefacte asemănătoare. Oamenii de știință explică faptul că celelalte matrițe medievale au fost descoperite în Berna, Basel și Winterhur.

Dovada unui district al artizanilor activ

Oamenii de știință care au descoperit această matriță explică faptul că aceasta reprezintă un indicator al existenței unui centru de artizanat important în regiune. Analizele indică faptul că matrița a datează din secolele al IX-XI-lea.

Matrița are dimensiunile de 9 x 8.3 x 3 centimetri și prezintă conturile necesare pentru realizarea unui medalion și a unui crucifix. Arheologii mai adaugă faptul că în acest artefact se mai află și o gaură, folosită, cel mai probabil pentru realizarea cerceilor. Pe partea opusă se află desenul necesar obținerii unei broșe și a unui vultur.

matrita
Matrița a fost folosită pentru producerea bijuteriilor și obiectelor religioase.

Descoperirea acestei matrițe a avut loc într-o zonă apropiată unui fost penitenciar care a mai fost subiectul a două excavații, în 1984 și 1990. Acestea au descoperit rămășițele unor foste așezări și a unor morminte, ceea ce i-a condus pe arheologi la concluzia că regiunea a fost locuită în continuu începând cu Epoca Bronzului.

Chur este una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul Elveției și a prosperat în secolul al X-lea datorită poziției sale, la intersecția unor rute comerciale și a Rinului.

Citește și:

Un atelier de bijuterii vechi de 4.000 de ani, găsit pe o insulă în Golful Persic, scoate la iveală o surpriză

Restaurarea sitului arheologic Pompeii a dus la descoperirea unor noi comori

Un mormânt din Franţa, vechi de 2.500 de ani, cu bijuterii din aur masiv îi contrariază pe arheologi

Bijuterii romane descoperite într-un mormânt din Caucazul de Nord

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase