Imagini apocaliptice în San Francisco. Fumul gros de la incendiile de vegetație a pus stăpânire pe oraș

11 09. 2020, 08:29

Cerul din San Francisco a devenit portocaliu din cauza fumului gros adus de vânt, de la incendiile de vegetație care au devastat California în ultimele săptămâni.

Un strat gros de fum a acoperit orașul, astfel că la ora 11.00 dimineața locuitorii aveau impresia că este miezul nopții, iar felinarele de pe străzi și farurile mașinilor strălucind printre umbrele întunecate și stranii din oraș.

„Eclipsa” a fost cauzată de incendiile de vegetație din nordul Californiei, care au izbucnit la sfârșitul lunii august în urma unor furtuni cu descărcări electrice.

Peste 160.000 de acri distruși de flăcări

Unul dintre incendiile de vegetație este ținut sub control în proporție 95% și a devenit unul dintre cele mai mari din istoria statului american.

Pompierii continuă să se lupte cu flăcările care au devastat această parte a statului, inclusive cu incendiile care au izbucnit mai recent, precum incendiul Creek Fire, care se extinde cu rapiditate și distrus până acum mai mult de 160.000 de acri.

Care este calitatea aerului în San Francisco

Fumul din San Francisco s-a oprit deasupra ceții, însă calitatea aerului nu a fost înrăutățită în ciuda cerului ireal care părea scos dintr-o operă semnată de Edvard Munch.

Mai multe incendii de vegetație au izbucnit în apropiere de San Francisco Bay Area, în august.

Furtunile și un val de căldură au dus la pene de curent, iar descărcările electrice au declanșat incendii în regiune.

Fumul de la incendii a continuat să treacă prin oraș de câteva săptămâni, oficialii avertizând locuitorii să rămână în case atunci când calitatea aerului este mai proastă. Între timp, alte incendii au continuat să izbucnească în ultima săptămână, informează Science Alert.

De ce a devenit portocaliu cerul din San Francisco

Însă, de această dată fumul gros s-a oprit deasupra ceții din San Francisco, fiind blocat de stratul marin.

De asemenea, nuanță portocalie a fost provocată de un fenomen cunoscut drept împrăștierea Mie de către aerosoli în atmosferă. Astfel, cerul devine portocaliu sau roșu atunci când fumul de incendiile de vegetație pătrunde în aer. Asta se întâmplă din cauza faptului că particulele de fum, precum cele de praf sau funingine, blochează lumina solară.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imaginile din satelit prezintă dimensiunile incendiilor care au afectat Australia

„Incendiile zombie” rămase de anul trecut revin la viață în Arctica. Ce avertisment transmit oamenii de știință

O specie considerată pierdută pentru totdeauna în incendiile devastatoare din Australia a fost descoperită

Aproape 3 miliarde de animale au fost ucise sau și-au pierdut habitatul în urma incendiilor de vegetație din Australia