Home » Natură » O specie considerată pierdută pentru totdeauna în incendiile devastatoare din Australia a fost descoperită

O specie considerată pierdută pentru totdeauna în incendiile devastatoare din Australia a fost descoperită

Sursa foto: Facebook NSW Government
Publicat: 06.07.2020

„Șoarecele fumuriu” a fost descoperit în viață în parcul național Kosciuszko după ce conservaționiștii s-au temut că speciile native ar fi fost pierdute pentru totdeauna în timpul incendiilor de vegetație care au devastat Australia.

Camere cu senzori de mișcare, amplasate în ultimele cinci săptămâni, au înregistrat imagini cu șoarecele la șapte zone arse din sudul statului australian New South Wales (NSW).

Departamentul pentru Mediu din NSW a amplasat 58 de camere de supraveghere pentru a monitoriza animalele sălbatice în urma incendiilor care au devastat zona în vara anului 2019.

Descoperirea rozătoarei, care cântărește 50 de grame, este o ușurare pentru conservaționiști.

„Șoarecele fumuriu” era considerat pierdut pentru totdeauna în urma incendiilor de vegetație

„Șoarecele fumuriu” (Smoky Mouse) face parte din familia de rozătoare „muridae”. Aceasta este cea mai mare familie de mamifere, cu un număr de cel puțin 650 de specii. „Șoarecele fumuriu” era deja pe cale de dispariție înainte ca incendiile să izbucnească în Australia.

Specia poate fi găsită doar în două locuri din NSW, parcul național Kosciuszko sau alte părți din statul Victoria și teritoriul capitalei australiene (ACT).

„Suntem ușurați și încântați de această veste pentru că ne pregăteam pentru ce era mai rău. Peste 90% din habitatul lor a ars. După un început de an atât de dificil, a fost un moment foarte fericit să aflăm că un animal nativ, deja pe cale de dispariție, a supraviețuit”, a spus Matt Kean, ministrul Mediului din NSW.

Guvernul australian dorește reintroducerea speciei în sălbăticie

Conservaționiștii s-au temut pentru această specie după ce nouă șoareci adăpostiți la 50 de kilometri de incendii au murit în urma intoxicării cu fum.

„Planurile viitoare vizează reintroducerea șoarecilor în sălbăticie pentru a crește populația Nullica, aflată în scădere din cauza pisicilor sălbatice”, a declarat dr. Linda Broome, un expert pentru The Guardian.

„Împerecherea are loc primăvara. Așadar, sperăm să avem în viitor și mai multe vești bune de la acest șoricel unic”, a adăugat expertul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O specie de crocodili dispărută se deplasa pe două picioare

Rămășițele unui leneș gigant și alte două noi specii, descoperite în „gaura neagră” din Mexic, o fascinantă peșteră subacvatică

Prima specie descoperită pe Twitter

Ce specii de plante se află în Parcul Moghioroş din Bucureşti. E o adevărată grădină botanică

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase