Home » D:News » Expedierea vaccinului anti-COVID-19 în întreaga lume va fi „cea mai mare provocare din istoria transportului”

Expedierea vaccinului anti-COVID-19 în întreaga lume va fi „cea mai mare provocare din istoria transportului”

Ioana Scholler 09.13.2020
Expedierea vaccinului anti-COVID-19 în întreaga lume va fi „cea mai mare provocare din istoria transportului”
Sursa foto: Pixabay

Expedierea unui vaccin anti-COVID-19 în întreaga lume va fi „cea mai mare provocare din istoria transportului”, susțin reprezentanții industriei aeriene. Întreaga cantitate reprezintă echivalentul a 8.000 de Boeing 747 și este nevoie de o planificare foarte atentă.

Vaccinul anti-COVID-19 nu a apărut încă, dar cei de la Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) lucrează deja la un plan global de transport aerian. Strategia este făcută împreună cu companiile aeriene, aeroporturile, organismele de sănătate globale şi firmele de medicamente.

Livrarea vaccinurilor anti-COVID-19 va fi misiunea secolului

„Livrarea în condiţii de siguranţă a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi misiunea secolului pentru industria globală de transport aerian de mărfuri. Dar nu se va întâmpla fără o planificare atentă în avans”, a declarat Alexandre de Juniac, director executiv al IATA.

Problemele întâmpinate sunt diverse din cauza condițiilor stricte de transport în cazul vaccinurilor, a lipsei infrastructurii în numeroase regiuni ale lumii și a birocrației. De exemplu, nu toate avioanele sunt potrivite pentru transportul vaccinurilor sau medicamentelor, deoarece trebuie să asigure spații cu temperatura cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius. Unele vaccinuri pot necesita temperaturi sub pragul de îngheţ, ceea ce ar exclude și mai multe aeronave.

Distribuirea unui vaccin în Africa ar fi „imposibilă”

De asemenea, zborurile către anumite părţi ale lumii, inclusiv unele zone din Asia de Sud-Est, vor fi critice, deoarece acestea nu dispun de capacităţi de producere a vaccinurilor. Distribuirea unui vaccin în Africa ar fi „imposibilă” în acest moment, spune directorul IATA, având în vedere lipsa capacităţii de încărcare, dimensiunea regiunii şi complexitatea punctelor de trecere a frontierei, potrivit Mediafax.

„O precizie aproape militară”

Transportul va avea nevoie de „o precizie aproape militară”, este concluzia la care a ajuns Alexandre de Juniac, director executiv al IATA.

Aproximativ 140 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare timpurie şi circa 20 sunt acum testate pe oameni în cadrul studiilor clinice.

IATA a cerut guvernelor să înceapă o planificare atentă pentru a se asigura că sunt pe deplin pregătite odată ce vaccinurile sunt aprobate şi disponibile pentru distribuţie.