Home » D:News » Bulgaria se confruntă cu o criză de apă

Bulgaria se confruntă cu o criză de apă

Bulgaria se confruntă cu o criză de apă
Credit foto: Pixabay
Publicat: 07.10.2020

O criză de apă care afectează sute de mii de locuitori pune presiune pe guvernul bulgar, care se luptă și cu impactul pandemiei de coronavirus şi cu un val de proteste împotriva sa, scrie Balkan Insight.

Vremea secetoasă şi un management defectuos al resurselor de apă au dus la o diminuare dramatică a nivelurilor rezervoarelor, ameninţând capacitatea de a furniza apă unor părţi importante ale statului membru al Uniunii Europene.

Guvernul Bulgariei dă vina pe lipsa precipitaţiilor, însă activiştii şi experţii susţin că în spatele problemelor legate de furnizarea de apă stă un management defectuos al statului.

Activiştii de mediu spun că la originea acestei crize de apă, ca şi în cazul altor crize care au lovit Bulgaria, se află o nerespectare flagrantă a reglementărilor.

„Principalele probleme, nu numai crizele de apă, sunt rezultatul faptului că cineva nu respectă legile şi nimeni nu trage oamenii respectivi la răspundere“, arată Ivan Pandikov, preşedinte al grupului nonprofit Balkanka.

Nu s-au luat măsuri pentru a evita secarea unui dig

La începutul anului, după ce mii de bulgari se confruntaseră cu lipsa apei timp de peste două luni, împotriva guvernului bulgar a fost depusă o moţiune de cenzură, aceasta fiind respinsă însă în cele din urmă, potrivit Mediafax.

Moţiunea a fost depusă la acea vreme de principalul partid de opoziţie, socialist, la 10 zile după ce procurorii îl acuzaseră pe ministrul de atunci al mediului Neno Dimov, cu un management intenţionat defectuos al crizei apei din vestul Bulgariei. Ministrul a demisionat în urma acuzaţiilor.

Procurorii bulgari au arătat că Dimon nu a luat măsurile necesare pentru a evita secarea unui dig care furnizează apă potabilă oraşului Pernik, situat la 25 de kilometri vest de capitala Sofia, şi satelor învecinate în pofida unor numeroase avertismente, potrivit Reuters.

Dimov a respins orice nereguli şi a pus criza apei pe seama lipsei de precipitaţii şi unui management neadecvat al facilităţilor locale de apă.

Bulgaria, membră a Uniunii Europene, se confruntă cu probleme serioase legate de mediu, printre care o poluare ridicată a aerului de pe urma emisiilor industriale, poluarea râurilor şi despăduriri.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase