Home » Știință » Un filtru care transformă apa marină în apă dulce a fost îmbunătăţit şi poate rezolva criza lipsei apei potabile

Un filtru care transformă apa marină în apă dulce a fost îmbunătăţit şi poate rezolva criza lipsei apei potabile

Un filtru care transformă apa marină în apă dulce a fost îmbunătăţit şi poate rezolva criza lipsei apei potabile
Publicat: 20.08.2018
Conform unui studiu publicat recent al cercetătorilor de la Universitatea Connecticut, rotunjirea peticelor dintr-un material folosit la scară mare pentru a filtra apa sărată poate face producerea apei dulci mai puţin costisitoare.

Centralele de desalinizare din lume scot sarea din apă prin pomparea acesteia printr-o fibră realizată din poliamidă – un polimer sintetic care mici pori care permit moleculelor de apă să se strecoare, dar nu permit acelaşi lucru şi ionilor de sodiu. Dar materia organică, alături de unele particule precum sulfatul de calciu, se pot acumula pe suprafeţele acestor structuri, nepermiţând apei să treacă prin pori. Astfel, operatorii centralelor sunt nevoiţi să înlocuiască des aceste membrane sau să instaleze echipament scump pentru a înlătura aceste particule acumulate înainte să ajungă la filtre, scrie Science News.

Acum, cercetătorii au realizat o versiune mai „şlefuită” care nu permite particulelor să rămână prinse. Inovaţia ar reduce semnificativ costurile producerii apei dulci, ceea ce va faca ca procesul industrial de desalinizare să devină mai accesibil. Invenţia vine în contextul în care sute de milioane de oameni se bazează deja pe apa desalinizată pentru băut, gătit şi pentru scopuri menajere, iar cererea este în continuă creştere.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost dezvăluită inovaţia care va îmbunătăţi considerabil viaţa a aproape un miliard de oameni de pe Terra

Este apa carbogazoasă la fel de sănătoasă precum apa plată?

Oamenii de ştiinţă susţin că, până la urmă, apa are gust

Un pescar s-a luptat în apă cu un rechin pentru pradă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase