Home » D:News » Marius-Ioan Piso, președintele ROSA, a fost ales șeful Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic

Marius-Ioan Piso, președintele ROSA, a fost ales șeful Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic

Marius-Ioan Piso, președintele ROSA, a fost ales șeful Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic
Credit foto: ROSA
Publicat: 16.10.2020

Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA),  dr. fiz. Marius-Ioan Piso, a fost ales președinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (UN-COPUOS), pentru perioada 2020-2021. Decizia a fost luată la începutul săptămânii, prin consens, de către cele 95 de state membre ale Comitetului.

În noua sa calitate de președinte al comitetului, dr. Marius-Ioan Piso, s-a adresat deja în cursul zilei de 12 octombrie în fața Comisiei a IV-a – Politici speciale şi decolonizare din cadrul celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU, vorbind pe tema cooperării internaționale și utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic.

În discursul său, dr. Piso a menționat câteva dintre acțiunile întreprinse de actorii spațiali și industriali pentru gestionarea crizei provocate de pandemia de Covid-19 și pentru acțiuni de sprijin, utilizând infrastructuri spațiale și capabilități tehnologice specifice.

„Monitorizarea sateliților și unelte specifice adaptate nevoilor de decontaminare, precum și tehnologii spațiale de ventilație au salvat vieți anul acesta,” a declarat Dr. Piso. „Aplicațiile spațiale precum telecomunicațiile, servicii de observare, poziționare și navigație, teletransmisie și control de la distanță, toate acestea contribuie semnificativ la gestionarea provocărilor economice și sociale provocate de pandemie,” a continuat acesta, potrivit unui comunicat transmis de ROSA.

Dr. Piso a subliniat importanța continuării eforturilor de a consolida rolul Comitetului și a subcomitetelor acestuia, sprijinite de Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spaţiale, de forum multilateral pentru încurajarea dialogului și cooperării. “Consolidarea parteneriatelor între state, organizații interguvernamentale și neguvernamentale, industrie și sectorul privat reprezintă o muncă esențială,” a declarat Dr. Piso.

Ce este Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic?

Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic a fost înființat de Adunarea Generală a ONU în 1959 pentru supravegherea explorării și utilizării spațiului în beneficiul umanității: pentru pace, securitate și dezvoltare.

Comitetul are în atribuții monitorizarea cooperării internaționale din domeniul utilizării pașnice a spațiului extra-atmosferic, analizarea activităților din domeniul spațiului care ar putea fi preluate de Națiunile Unite, încurajarea programelor de cercetare spațială și studierea problemelor legale ce pot apărea în explorarea spațiului extra-atmosferic.

Comitetul continuă să aibă un rol cheie la nivel internațional. Discuțiile recente din Comitet și subcomitetele acestuia includ subiecte variate pe teme actuale cum ar fi sănătate globală, explorare spațială și inovație, activități legate de sateliți de dimensiuni mici, remedierea situației deșeurilor spațiale, gestionarea traficului spațial, resurse spațiale, regimul legal al spațiului extra-atmosferic și guvernare spațială globală.

Ţara noastră este membru al COPUOS începând cu anul 1959, numărându-se astfel printre membrii fondatori ai acestuia. În cadrul acestui Comitet, România s-a remarcat de-a lungul timpului prin activităţi constante de promovare şi susţinere a utilizării spaţiului extra-atmosferic în scopuri paşnice.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase