Home » D:News » Premieră: Clujul construiește un parc de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

Premieră: Clujul construiește un parc de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

Publicat: 20.10.2020
Premieră: Clujul construiește un parc de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative
Sursa foto: Unsplash

Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative va configura un comportament de consum energetic specific zonei Cluj, cu posibilitate de replicare la nivel național, potrivit unui anunț lanst luni în cadrul #EU Regions Week 2020.

Pentru construirea primului parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României, Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative – CITAT-E, a fost lansată procedura de licitație publică de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park.

Proiectul este finanțat din fonduri de coeziune UE.

Parcul va trebui să fie finalizat în 31 august 2021

Anunțul a fost lansat în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2020 (12-15 octombrie 2020).

Parcul fotovoltaic și eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, și va avea rolul de a testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și instalațiilor eoliene moderne și de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile. Parcul va trebui să fie finalizat în 31 august 2021.

Beneficiile pot fi semnificative

Energia verde produsă va fi consumată experimental de parcul științific și tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obținute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel național.

În viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales în zonele unde există deficit energetic, putând reprezenta o soluție de alimentare cu energie alternativă la nivel național, spun cercetătorii.

Principalele rezultate ale proiectului

Cercetătorii din institut implicați în acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea în timp real a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene care vor funcționa pe arealul parcului, potrivit Mediafax.

Principalele rezultate ale proiectului includ producerea de energie durabilă curată pentru un parc științific de 2,2 hectare, studiul stocării energiei ecologice și regenerabile și realizarea de teste, măsurători, analize cantitative și calitative și monitorizarea rezultatelor cercetării.

Energia regenerabilă curată este o alternativă extrem de viabilă la energia clasică

Laboratorul experimental va permite, de asemenea, creşterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul energiilor alternative, eficiență energetică și tehnologii avansate de mediu a membrilor clusterului TREC-Transylvania Energy Cluster.

Înființat în 2015, TREC reunește în prezent 39 de entități, inclusiv trei universități, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agenții de dezvoltare locală și companii private (atât multinaționale, cât și IMM-uri).

Parcul va da posibilitatea agenţilor economici să se convingă de faptul că energia regenerabilă, curată, produsă cu echipamente adecvate şi consumată în mod eficient, este o alternativă extrem de viabilă la energia clasică, sporind astfel atractivitatea investitorilor în acest domeniu de viitor, spun cercetătorii.

Valoarea totală a proiectului este de 13.097.616 lei (2,75 milioane de euro), fiind cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase