Home » Știință » Un studiu care a durat 25 de ani dezvăluie ce fel de energie este mai eficientă în reducerea emisiilor

Un studiu care a durat 25 de ani dezvăluie ce fel de energie este mai eficientă în reducerea emisiilor

Un studiu care a durat 25 de ani dezvăluie ce fel de energie este mai eficientă în reducerea emisiilor
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 18.10.2020

Energia nucleară este deseori descrisă drept una dintre cele mai bune moduri de a reduce dependența omenirii de combustibilii fosili și pentru a genera electricitatea de care avem nevoie, însă noile cercetări sugerează că energia regenerabilă precum cea eoliană sau solară ar putea fi o abordare mai bună pentru reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.

În urma analizării a 123 de țări de-a lungul a 25 de ani, oamenii de știință au descoperit că folosirea energiei nucleare nu a atins reducerea semnificativă a emisiilor de carbon generată de sursele de energie regenerabilă. De asemenea, în unele țări în curs de dezvoltare, programele nucleare au dus, de fapt, la o creștere a emisiilor de carbon.

De ce nu ar trebui combinate cele două surse de energie

Studiul a mai concluzionat că energia nucleară și cea regenerabilă nu ar trebui combinate pentru că au tendința să se perturbe una pe cealaltă. Totodată, țările care folosesc energie nucleară riscă să genereze mai multe emisii de carbon decât dacă ar fi ales din prima surse de energie regenerabilă.

Este important de precizat că studiul a analizat în mod specific date începând cu 1999 până în 2014, așa că cercetarea exclude tehnologiile inovatoare recente din domeniul energiei nucleare și regenerabile, iar oamenii de știință au descoperit o corelație, ci nu o relație cauză-efect. Însă, este o tendință interesantă care trebuie analizată în continuare.

Energia nucleară nu este eficientă pentru reducerea emisiilor de carbon

„Dovezile arată în mod clar că energia nucleară este cea mai puțin eficientă dintre cele două strategii de reducere a emisiilor de carbon, iar împreună cu tendința sa de a nu coexista cu alternativele regenerabile duce la temeri serioase când vine vorba de investițiile în energia nucleară în loc de cea regenerabilă”, a spus Benjamin Sovacool, profesor la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, potrivit Science Alert.

Studiul arată o legătură clară între proiectele regenerabile și nivelurile scăzute de emisii de carbon. Autorii cercetărilor au mai explicat că prin eliminarea completă a energiei nucleare, beneficiile tehnologiilor regenerabile ar mult mai semnificative.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Reactoarele de fuziune nucleară ar putea deveni realitate până în 2025

Hitachi renunţă la proiectul de energie nucleară de zeci de miliarde de dolari din Marea Britanie

Energia nucleară ar putea fi viitorul explorării spațiale

Bogații planetei produc de două ori mai multe emisii de CO2 decât cei mai sărăci oameni de pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase