Home » D:News » Misterul sticlei romane clare a fost rezolvat cu ajutorul izotopilor 

Misterul sticlei romane clare a fost rezolvat cu ajutorul izotopilor 

Misterul sticlei romane clare a fost rezolvat cu ajutorul izotopilor 
Credit foto: The Danish-German Jerash Northwest Quarter Project
Publicat: 19.07.2020

Cercetătorii au reușit să confirme existența unui tip antic de sticlă.

În anul 301 al erei noastre, împăratul Dioclețian a emis un edict care stabilea o serie de prețuri maxime pentru o listă de produse. Împăratul a luat această măsură pentru a limita efectele inflației datorate crizelor prin care trecuseră Imperiul Roman în secolul anterior.

Printre produsele care sunt incluse pe această listă se află și diferite tipuri de sticlă, printre care se află cel de Alexandria, recunoscut pentru claritatea sa și care costa 24 de denari pentru jumătate de kilogram. Tot datorită clarității sale, sticla de Iudeea a fost și ea inclusă pe această listă,cu un preț maxim de 20 de denari per jumătatea de kilogram, notează The History Blog.

Sticla de Alexandria

De-a lungul timpului au fost descoperite cuptoare de sticlă în Levant, locul de origine al sticlei de Iudeea, dar nu au fost găsite astfel de cuptoare în Egipt. Singura modalitate prin care a fost susținută existența acestui tip de sticlă a fost prin excludere și raportare la alte tipuri de sticlă produse în regiune.

Sticla egipteană se deosebește de alte tipuri de sticlă antică produsă în regiune prin cantitățile mai mari de dioxid de titan care se află în nisipul folosit de meșteri. Cercetătorii au analizat mostre de sticlă romană în căutarea de  izotopi de stronțiu, neodim și hafniu. Au găsit semnături distincte de izotopi hafnium în paharele realizate cu nisip egiptean și în cele de pe coasta Siriei și Palestinei.

Oamenii de știință au plecat de la ipoteza că izotopii de hafniu pot fi un bun indicator al originii nisipului folosi pentru producerea sticlei. „Aceste rezultate interesante arată clar potențialul izotopilor hafniu în elucidarea originilor materialelor timpurii. Prevăd că vor deveni o parte importantă a setului de instrumente științifice utilizate în investigația noastră despre economia antică”, concluzionează cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Citește și:

Bijuterii romane descoperite într-un mormânt din Caucazul de Nord

Rămăşiţele primei corăbii romane ”neperturbate” descoperite în apele cipriote

Comori incredibile şi capete sculptate în cristal, descoperite pe mai multe epave romane

O cazarmă veche de 2.000 de ani a fost descoperită în apropierea zidului lui Hadrian. Artefactele din interior sunt conservate perfect

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase