Home » D:News » Pandemia aduce o nouă eră, în care „Acasă devine centrul universului”. Previziunile pentru următorii 10 ani

Pandemia aduce o nouă eră, în care „Acasă devine centrul universului”. Previziunile pentru următorii 10 ani

Pandemia aduce o nouă eră, în care „Acasă devine centrul universului”. Previziunile pentru următorii 10 ani
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 21.10.2020

Casa a devenit, în pandemie, spațiu de lucru, școală, sală de sport, restaurant, spital și chiar casă de vacanță. Oamenii au fost nevoiți să comprime toate planurile cândva exterioare în spațiul de acasă. Tendința se va menține și în următorii 10 ani.

Conform unei cercetări care analizează tendințele și impactul pe termen lung al COVID-19 asupra modului în care vom folosi locuințele, lansată de Beko și realizată în colaborare cu o agenție londoneză de consultanță specializată în analizarea proiecțiilor și tendințelor, dacă înaintea pandemiei trăiam într-o eră a interacțiunii continue cu cei din jur, acum atenția s-a mutat către interior.

Casa a devenit, dintr-o dată, spațiu de lucru, școală, sală de sport, restaurant, spital și chiar casă de vacanță. Astfel, oamenii au fost nevoiți să comprime toate planurile de activitate, odată exterioare, în spațiul de acasă. Potrivit raportului, migrarea către un spațiu mai restrâns va continua, ducând astfel la o nouă eră, cea în care „Acasă devine centrul universului”.

Un exod urban care va relansa suburbiile și zonele rurale

Munca de acasă, creșterea în popularitate a divertismentului în propria locuință și îmbunătățirea confortului sunt doar câteva dintre tendințele care au devenit obișnuințe peste noapte, dar care se vor menține și în următorii 10 ani.

Studiul arată că obiceiurile pe care le vom dobândi în timpul izolării și distanțării sociale, combinate cu viitoarele modificări de comportament, vor transforma fundamental modul în care trăim și cum ne petrecem timpul, potrivit Mediafax.

Grija accentuată față de sănătate, igienă, recuperare fizică și psihică va duce la un exod urban care va relansa suburbiile și zonele rurale, oferind în același timp orașelor oportunitatea de a repune omul în centrul atenției. Tinerii care anterior erau atrași de marile orașe constată că salariile relativ mici, chiriile mari și aglomerația au un impact negativ asupra vieții lor. Astfel, este de așteptat ca generațiile următoare să înceapă să se îndrepte către zone rurale și adiacente orașului.

Antecamera pentru spălarea mâinilor

Clădirile multifuncționale – imobilele rezidențiale se vor adapta și vor deveni „spații mixte”, capabile să acomodeze diferite tipuri de activități: muncă, relaxare sau joacă. Conform studiului, utilizarea spațiului și funcționalitatea vor fi în topul priorităților pentru noile generații.

Viața rezistentă la pandemie – preocupările legate de igienă, starea de bine și imunitate vor persista și vor influența, astfel, generațiile viitoare. Casa viitorului este deja privită ca un spațiu care trebuie să fie igienizat și care să ofere siguranță pentru o perioadă lungă de timp. Inovațiile legate de locuințe se reorientează către norme mai stricte de igienă și reducerea expunerii la poluanți și agenți patogeni. Așa cum în unele regiuni ale globului a fost introdusă antecamera pentru spălarea mâinilor – ca urmare a gripei spaniole – intrările în locuințe vor fi dotate cu spații pentru decontaminare, arată raportul.

Chris Sanderson, co-fondator al The Future Laboratory, a declarat: „Acum, mai mult ca oricând, companiile și organizațiile trebuie să fie pregătite să ajute omenirea să se simtă în siguranță, susținută și inspirată. Companiile care nu sunt pregătite pentru a face acest pas vor deveni victimele unei schimbări de paradigmă”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase