Home » D:News » Când se va sfârși pandemia de COVID-19?

Când se va sfârși pandemia de COVID-19?

Când se va sfârși pandemia de COVID-19?
Recent, a fost depășit pragul de un milion de decese din cauza acestei pandemii. Credit foto: Pixabay
Publicat: 18.10.2020

Recent, a fost depășit pragul de un milion de decese din cauza acestei pandemii.

De la începutul pandemiei, epidemiologii și specialiștii în sănătate publică au folosit modele matematice pentru a prognoza viitorul într-un efort de a reduce răspândirea coronavirusului.

Dar modelarea matematică a bolilor infecțioase este dificilă.

Epidemiologii avertizează că calculele lor nu sunt bile de cristal și chiar versiunile sofisticate, precum cele care combină previziunile sau folosesc învățarea automată, nu pot dezvălui neapărat când se va termina pandemia sau câți oameni vor muri, notează Science Alert.

Ce ne spune istoria?

Unii istoricii sugerează că pentru a putea înțelege cum și când s-ar putea sfârși această pandemie ar trebui să aruncăm o privire în trecut. Nukhet Varlik, profesoară a Departamentului de Istorie din cadrul Universității Carolina de Sud și autoare a două cărți care tratează subiectul ciumei, explică faptul că în primele zile ale pandemiei, mulți oameni sperau că coronavirusul va dispărea pur și simplu, unii au susținut că virusul va dispărea odată cu căldura verii.

Alții au susținut că imunitatea turmei va deveni activă după ce vor fi infectate suficiente persoane. Dar, după cum putem vedea, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat.

Experții ne spun că, chiar și cu un vaccin de succes și un tratament eficient, COVID-19 s-ar putea să nu dispară niciodată. Chiar dacă pandemia este limitată într-o parte a lumii, probabil că va continua și în alte locuri, provocând noi infecții în altă parte. Și chiar dacă nu mai este o amenințare imediată la nivel de pandemie, coronavirusul va deveni probabil endemic – ceea ce înseamnă că va căpăta transmisie lentă și susținută. Coronavirusul va continua să provoace focare mai mici, la fel ca gripa sezonieră.

Varlik explică faptul că singura boală care a fost eradicată prin vaccinare este variola. Campaniile de vaccinare în masă conduse de Organizația Mondială a Sănătății în anii 1960 și 1970 au avut succes, iar în 1980, variola a fost declarată prima și totuși, singura, boală umană care a fost complet eradicată.

Boli precum tuberculoza, lepra și rujeola ne afectează de câteva milenii. Și în ciuda tuturor eforturilor, eradicarea imediată nu este încă vizibilă. Dacă ne uităm și patogeni relativ mai noi, cum ar fi virusul HIV și Ebola, împreună cu gripa și coronavirusurile, inclusiv SARS, MERS și SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, imaginea epidemiologică generală devine clară. Este forte greu, poate chiar imposibil, să eliminăm anumiți patogeni.

Trei pandemii de ciumă

Chiar și infecțiile care au acum vaccinuri și tratamente eficiente continuă să ia viați. Poate că nicio boală nu poate ajuta la ilustrarea acestui punct mai bine decât ciuma, cea mai mortală boală infecțioasă din istoria umanității. Ciuma este cauzată de bacteria ”Yersinia pestis, aceasta dând naștere unui mare număr de focare locale și cel puțin trei pandemii de ciumă documentate în ultimii 5.000 de ani, ucigând sute de milioane de oameni. Cea mai notorie dintre toate pandemiile a fost Moartea Neagră de la mijlocul secolului al XIV-lea.

Cu toate acestea, Moartea Neagră era departe de a fi un eveniment izolat. Ciuma s-a întors în fiecare deceniu sau chiar mai frecvent, de fiecare dată lovind societăți deja slăbite. Chiar înainte de revoluția sanitară din secolul al XIX-lea, fiecare focar a dispărut treptat în decursul lunilor și uneori a anilor ca urmare a modificărilor de temperatură, umiditate și disponibilitatea gazdelor, a vectorilor și a unui număr suficient de indivizi susceptibili.

O posibilă imagine a viitorului

Dr. Varlik explică faptul că istoria nu ne oferă prea multe motive să fim optimiști, atât din cauza faptului că agenții patogeni nu pot fi eliminați complet, dar și din cauza faptului că o astfel de problemă de sănătate publică duce și la o serie de probleme pe plan social, economic și politic. Aceasta mai adaugă faptul că, în  prezent, oamenii de știință lucrează la o serie de vaccinuri, dar chiar și când acestea vor fi gata nu o să putem spune că suntem în siguranță.

Politicile medicale implementate de autorități joacă un rol crucial: atunci când programele de vaccinare sunt reduse , infecțiile pot reveni. Cele mai la îndemână exemple sunt cele legate de rujeolă și poliomielită, acestea reapărând imediat ce eforturile de vaccinare se diminuează. A vând în vedere astfel de precedente istorice și contemporane, omenirea nu poate decât să spere că coronavirusul care provoacă COVID-19 se va dovedi a fi un agent patogen tratabil și eradicabil. Dar istoria pandemiilor ne arată că ar fi înțelept să nu ne așteptăm la asta și să ne pregătim și pentru ce-i mai rău.

Citește și:

Rusia a anunţat al doilea vaccin împotriva COVID-19, după Sputnik V

Ce trebuie să faci dacă prezinți simptome de COVID-19

Remdesivir scurtează timpul de recuperare după COVID-19 – studiu

Specialiștii avertizează că nu ar trebui să ne așteptăm că viața va reveni brusc la normal după apariţia vaccinului împotriva COVID-19

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase